MERCOSUR1

Nie daj się salmonelli

4 lipca 2003

Biegunka, bóle głowy i podwyższona temperatura to pierwsze objawy zatrucia salmonellą. Co roku o tej porze gwałtownie rośnie liczba zatruć. Rozwojowi bakterii sprzyja wysoka temperatura. Choroby można jednak uniknąć, wystarczy przestrzegać kilku zasad.

Aby uniknąć salmonelli, wystarczy dbać o higienę - podpowiadają pracownicy sanepidu. Aż w 90 proc. przed zatruciem może nas uchronić... mycie rąk. Ponadto używając niegotowanych jaj – np. do lodów lub kremów - należy pamiętać, aby wcześniej sparzyć je wrzątkiem. Można także wypróbować domowy sposób – pokropić jajko niewielką ilością soku z cytryny. Należy też omijać podejrzanie wyglądające punkty gastronomiczne. Wszak najczęściej zatrucia salmonellą – to zatrucie zbiorowe.


POWIĄZANE

Wczoraj, Tomasz Ognisty, wiceprzewodniczący NSZZ RI Solidarność był przesłuchiwa...

W ostatnich latach mamy coraz częściej do czynienia z nietypową pogodą. Łagodne ...

Brazylijski gigant mięsny JBS inwestuje w rynek jaj konsumpcyjnych poprzez nabyc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę