OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Nie daj się salmonelli

4 lipca 2003

Biegunka, bóle głowy i podwyższona temperatura to pierwsze objawy zatrucia salmonellą. Co roku o tej porze gwałtownie rośnie liczba zatruć. Rozwojowi bakterii sprzyja wysoka temperatura. Choroby można jednak uniknąć, wystarczy przestrzegać kilku zasad.

Aby uniknąć salmonelli, wystarczy dbać o higienę - podpowiadają pracownicy sanepidu. Aż w 90 proc. przed zatruciem może nas uchronić... mycie rąk. Ponadto używając niegotowanych jaj – np. do lodów lub kremów - należy pamiętać, aby wcześniej sparzyć je wrzątkiem. Można także wypróbować domowy sposób – pokropić jajko niewielką ilością soku z cytryny. Należy też omijać podejrzanie wyglądające punkty gastronomiczne. Wszak najczęściej zatrucia salmonellą – to zatrucie zbiorowe.


POWIĄZANE

Sekretarz Rolnictwa USA Brooke L. Rollins ogłosiła dziś natychmiastowe zawieszen...

Związek Pracodawców Transport i Logistyka Polska (TLP) alarmuje: Bruksela finali...

Konsumenci zwracają większą uwagę na jakość i pochodzenie owoców i warzyw, chętn...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę