biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Nawet co czwarty produkt żywnościowy w Polsce może być zafałszowany

5 stycznia 2016
Jak informuje Dziennik Gazeta Prawna, nawet do 25 proc. żywności znajdującej się w obrocie pochodzi z szarek strefy - wynika z szacunków Polskiej Federacji Producentów Żywności. To oznacza, że w 2013 roku Polacy kupili zafałszowane produkty oraz pochodzące z niewiadomego źródła o wartości prawie 59 mld zł.
Jak podane DGP, dwa lata temu rynek ten był wart około 57 mld zł, a w momencie naszego wejścia do Unii Europejskiej - 40-44 mld zł. Chodzi tu o produkty, które podszywają się pod znane marki, są wytwarzane z surowców innych niż wskazane na etykiecie lub sa produkowane przez niezarejestrowane podmioty.
Jak wynika z danych Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, najwięcej nieprawidłowości ujawnianych jest w branżach: mięsnej, rybnej, mleczarskiej, piekarniczej i cukierniczej. Z fałszerzami walczy tez branża alkoholowa - wartość szarej strefy wycenia się na 18 mln litrów 100-proc. alkoholu, czyli na 15 proc. rynku mocnych alkoholi.
W UE skale fałszerstw szacuje się na niemal 20 proc. Parlament Europejski chce zaostrzyć kary dla przedsiębiorstw dopuszczających się fałszowania żywności

Więcej w Dzienniku Gazecie Prawnek



POWIĄZANE

Zakończona właśnie polska prezydencja w Radzie Unii Europejskiej miała być szans...

Kampania wyborcza ma swoją temperaturę, dynamikę, ostrość. W normalnym życiu pol...

9 lipca wygasa 90-dniowy okres zawieszenia wprowadzonych przez amerykańskiego pr...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę