Nawet co czwarty produkt żywnościowy w Polsce może być zafałszowany
5 stycznia 2016
Jak informuje Dziennik Gazeta Prawna, nawet do 25 proc. żywności znajdującej się w obrocie pochodzi z szarek strefy - wynika z szacunków Polskiej Federacji Producentów Żywności. To oznacza, że w 2013 roku Polacy kupili zafałszowane produkty oraz pochodzące z niewiadomego źródła o wartości prawie 59 mld zł.
Jak podane DGP, dwa lata temu rynek ten był wart około 57 mld zł, a w momencie naszego wejścia do Unii Europejskiej - 40-44 mld zł. Chodzi tu o produkty, które podszywają się pod znane marki, są wytwarzane z surowców innych niż wskazane na etykiecie lub sa produkowane przez niezarejestrowane podmioty.
Jak wynika z danych Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, najwięcej nieprawidłowości ujawnianych jest w branżach: mięsnej, rybnej, mleczarskiej, piekarniczej i cukierniczej. Z fałszerzami walczy tez branża alkoholowa - wartość szarej strefy wycenia się na 18 mln litrów 100-proc. alkoholu, czyli na 15 proc. rynku mocnych alkoholi.
W UE skale fałszerstw szacuje się na niemal 20 proc. Parlament Europejski chce zaostrzyć kary dla przedsiębiorstw dopuszczających się fałszowania żywności