Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Nawet co czwarty produkt żywnościowy w Polsce może być zafałszowany

5 stycznia 2016
Jak informuje Dziennik Gazeta Prawna, nawet do 25 proc. żywności znajdującej się w obrocie pochodzi z szarek strefy - wynika z szacunków Polskiej Federacji Producentów Żywności. To oznacza, że w 2013 roku Polacy kupili zafałszowane produkty oraz pochodzące z niewiadomego źródła o wartości prawie 59 mld zł.
Jak podane DGP, dwa lata temu rynek ten był wart około 57 mld zł, a w momencie naszego wejścia do Unii Europejskiej - 40-44 mld zł. Chodzi tu o produkty, które podszywają się pod znane marki, są wytwarzane z surowców innych niż wskazane na etykiecie lub sa produkowane przez niezarejestrowane podmioty.
Jak wynika z danych Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, najwięcej nieprawidłowości ujawnianych jest w branżach: mięsnej, rybnej, mleczarskiej, piekarniczej i cukierniczej. Z fałszerzami walczy tez branża alkoholowa - wartość szarej strefy wycenia się na 18 mln litrów 100-proc. alkoholu, czyli na 15 proc. rynku mocnych alkoholi.
W UE skale fałszerstw szacuje się na niemal 20 proc. Parlament Europejski chce zaostrzyć kary dla przedsiębiorstw dopuszczających się fałszowania żywności

Więcej w Dzienniku Gazecie Prawnek



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę