Koleny raz proponujemy Czytelniczkom i Czytelnikom skorzystanie z propozycji kulinarnych przygotowanych przez Nasz Dziennik. Tym razem proponujemy naleśniki z pomarańczami i z orzechami. Palce lizać...
Aby naleśniki były cieniutkie i sprężyste - a takie większość z nas lubi najbardziej, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. To sporządzone ze składników, które podajemy poniżej, zawsze się udaje. Naleśniki uwielbiają dzieci i amatorzy bezmięsnych dań obiadowych. Można też oczywiście podać je na deser czy na gorącą kolację. Są wprawdzie nieco kaloryczne, ale z pewnością od czasu do czasu można sobie na takie szaleństwo pozwolić.
Naleśniki z pomarańczami
Składniki:
Ciasto: 25 dag mąki, 2 jajka, 2 szklanki mleka, 1/2 torebki cukru waniliowego, 5 dag masła, kieliszek koniaku, tłuszcz do posmarowania patelni
Dodatkowo: skórka otarta z 2 pomarańczy, 10 dag masła, 6 dag cukru pudru, 50 g likieru pomarańczowego
Wykonanie:
Z przesianej mąki, jajek, mleka i cukru wanilinowego przygotować ciasto. Ciągle ucierając, wlać stopione masło, a na koniec alkohol. Odstawić na godzinę, a potem usmażyć cieniutkie naleśniki. Skórkę pomarańczową rozetrzeć z masłem i cukrem, wlać likier, wymieszać, masą posmarować naleśniki. Złożyć i zapiec w gorącym piekarniku. Podawać udekorowane cząstkami pomarańczy.
Naleśniki z orzechami
Składniki:
Ciasto: 2 szklanki mąki, 2 nieduże jaja, 2 i 1/3 szklanki chudego mleka lub pół na pół wody i mleka, 2 łyżki oliwy, szczypta soli, kawałek świeżej słoniny lub trochę oleju, lub sklarowanego masła do smarowania patelni
Nadzienie: szklanka śmietanki kremówki, szklanka cukru, szklanka rumu, 10 dag zmielonych i posiekanych orzechów włoskich, 5 dag rodzynek, łyżka startej skórki pomarańczowej, łyżeczka zmielonego cynamonu
Polewa: 10 dag gorzkiej czekolady, 3/4 szklanki mleka, 3 żółtka, 2 łyżki cukru, 2 łyżki kakao, 2 łyżki rumu, łyżka stopionego masła
Wykonanie:
Usmażyć naleśniki. Przygotować nadzienie: w rondlu zagotować śmietankę z cukrem. Dodać rum, orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową oraz cynamon i - mieszając - ponownie zagotować. Zmniejszyć ogień, podgrzewać 2-3 min, ciągle mieszając. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dolać śmietanki. Masą posmarować naleśniki, zwinąć w rulony. Przyrządzić sos: rozpuścić czekoladę w mleku. Zdjąć z ognia, utrzeć z żółtkami, połączyć z cukrem, kakao, masłem i rumem. Naleśniki podsmażyć na maśle, ułożyć na talerzach i polać sosem.