CTR_2024
TSW_XV_2025

Naleśniki na słodko

5 stycznia 2016

Koleny raz proponujemy Czytelniczkom i Czytelnikom skorzystanie z propozycji kulinarnych przygotowanych przez Nasz Dziennik. Tym razem proponujemy naleśniki z pomarańczami i z orzechami. Palce lizać...


Aby naleśniki były cieniutkie i sprężyste - a takie większość z nas lubi najbardziej, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. To sporządzone ze składników, które podajemy poniżej, zawsze się udaje. Naleśniki uwielbiają dzieci i amatorzy bezmięsnych dań obiadowych. Można też oczywiście podać je na deser czy na gorącą kolację. Są wprawdzie nieco kaloryczne, ale z pewnością od czasu do czasu można sobie na takie szaleństwo pozwolić.

Naleśniki z pomarańczami

Składniki:
Ciasto: 25 dag mąki, 2 jajka, 2 szklanki mleka, 1/2 torebki cukru waniliowego, 5 dag masła, kieliszek koniaku, tłuszcz do posmarowania patelni
Dodatkowo: skórka otarta z 2 pomarańczy, 10 dag masła, 6 dag cukru pudru, 50 g likieru pomarańczowego

Wykonanie:
Z przesianej mąki, jajek, mleka i cukru wanilinowego przygotować ciasto. Ciągle ucierając, wlać stopione masło, a na koniec alkohol. Odstawić na godzinę, a potem usmażyć cieniutkie naleśniki. Skórkę pomarańczową rozetrzeć z masłem i cukrem, wlać likier, wymieszać, masą posmarować naleśniki. Złożyć i zapiec w gorącym piekarniku. Podawać udekorowane cząstkami pomarańczy.

Naleśniki z orzechami

Składniki:
Ciasto: 2 szklanki mąki, 2 nieduże jaja, 2 i 1/3 szklanki chudego mleka lub pół na pół wody i mleka, 2 łyżki oliwy, szczypta soli, kawałek świeżej słoniny lub trochę oleju, lub sklarowanego masła do smarowania patelni
Nadzienie: szklanka śmietanki kremówki, szklanka cukru, szklanka rumu, 10 dag zmielonych i posiekanych orzechów włoskich, 5 dag rodzynek, łyżka startej skórki pomarańczowej, łyżeczka zmielonego cynamonu
Polewa: 10 dag gorzkiej czekolady, 3/4 szklanki mleka, 3 żółtka, 2 łyżki cukru, 2 łyżki kakao, 2 łyżki rumu, łyżka stopionego masła

Wykonanie:
Usmażyć naleśniki. Przygotować nadzienie: w rondlu zagotować śmietankę z cukrem. Dodać rum, orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową oraz cynamon i - mieszając - ponownie zagotować. Zmniejszyć ogień, podgrzewać 2-3 min, ciągle mieszając. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dolać śmietanki. Masą posmarować naleśniki, zwinąć w rulony. Przyrządzić sos: rozpuścić czekoladę w mleku. Zdjąć z ognia, utrzeć z żółtkami, połączyć z cukrem, kakao, masłem i rumem. Naleśniki podsmażyć na maśle, ułożyć na talerzach i polać sosem.

 


POWIĄZANE

Po debacie z Ursulą von der Leyen na temat jej nowego zespołu i programu, posłow...

Jak podaje АПК-Информ, Ukraiński koncern drobiowy MHP rozbudowuje system kontrol...

Grupa Wielton koncentruje się na zagwarantowaniu odpowiedniego obłożenia produkc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę