Paweł Pieczarka – znany muzyk i lider kapeli Pieczarki - i żywieccy bacowie sprostali nie lada wyzwaniu - wytworzyli Największy Góralski Ser na świecie, który zostanie wpisany do Księgi Rekordów Guinnessa! Pokaz rzemiosła odbył się w 26 lipca w Żywcu, pod patronatem merytorycznym Koalicji Marek Ziem Górskich. Honorowy patronat objęli Minister Rolnictwa
i Rozwoju Wsi oraz Marszałek Województwa Śląskiego, natomiast mecenasem imprezy było Muzeum Browaru Żywiec. Wszystko przy okazji OscypekFest 2008 w Żywcu, który ma za zadanie promować „Małą Ojczyznę” wraz z jej kulinarną schedą. Głównym sponsorem imprezy jest Grupa Żywiec S.A.
W obecności licznych mieszkańców oraz turystów, Żywieccy bacowie wytwarzali gigantyczny smakołyk przez blisko 8 godzin. Uroczysty pomiar i ogłoszenie Rekordu Guinnessa odbyły się
w trakcie niecodziennej, góralskiej biesiady. Góralski ser o powiększonych kształtach oscypka wymiarach 35 cm średnicy i 60 cm długości, ważący ponad ok. 15 kg trafi pod młotek na cele charytatywne podczas Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.
„Jednym z powodów dla których organizujemy po raz kolejny OscypekFest jest uświadomienie wszystkim smakoszom trud, jaki wkładają bacowie w wytworzenie oscypków. Chcemy podtrzymywać tradycyjne wytwarzanie oscypka, gdyż boimy się, że w przyszłości określenie „Baca” może zniknąć z naszego słownictwa. W samym województwie śląskim jest ich 8. Nie chcemy do tego dopuścić” – mówi Paweł Pieczarka, gospodarz festiwalu.
Większość baców, zarówno ci z województwa śląskiego jak i z Podhala, są w trakcie procesu uzyskiwania certyfikatu, uprawniającego do legalności produkcji oscypka, jako produktu o Chronionej Nazwie Pochodzenia, zarejestrowanego w Unii Europejskiego
Dwudniowa impreza w Żywcu jest wypełniona wieloma atrakcjami zarówno dla amatorów uczty dla podniebienia, jak i koneserów muzyki. Na imprezie zagrali tacy artyści jak Trubadurzy, Gang Marcela, jak również Ivan Mladek ze swoim zespołem (Jozin z Bazin).
OscypekFest 2008 to weekend poświęcony nie tylko promocji tego oryginalnego, góralskiego przysmaku ale także kultury Podhala i Żywiecczyzny. Oprawę medialną tego wydarzenia zapewnili Dziennik Zachodni, TVP Katowice, Wirtualna Polska i Radio Bielsko.
9698456
1