Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Najwięcej przetworów mleczarskich eksportujemy do Niemiec

1 września 2012
Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że w I połowie br. wzrósł eksport prawie wszystkich przetworów mleczarskich. Ogółem wartość sprzedaży artykułów mlecznych na rynki zagraniczne zwiększyła się o prawie 4 proc. wobec analogicznego okresu ubiegłego roku do 2813 mln euro.

Największe zmiany odnotowano w przypadku serwatki: +40 proc. w relacji rocznej do 88,0 mln euro, oraz serów: + 13 proc. do 259,4 mln euro. Istotnie spadła natomiast wartość eksportu masła - o prawie 35 proc. do 53,4 tys. euro, co przede wszystkim związane jest z dużą obniżką cen tego produktu na rynkach światowych. W I półroczu br. masło w portach Oceanii było średnio o 30 proc. tańsze niż przed rokiem.
Nieznacznie obniżyła się także wartość wywozu mleka płynnego - o 4 proc. w relacji rocznej do 80,9 mln euro - oraz maślanki i jogurtów - o 6 proc. do 62,0 mln euro.
Największym partnerem handlowym Polski pozostają Niemcy. W I półroczu br. ich udział w naszym eksporcie sięgał, podobnie jak przed rokiem, 20 proc. Rynek ten, ze względu na odległość, ma przede wszystkim znaczenie w sprzedaży mleka płynnego - prawie 75 proc. tego produktu kierowane jest do Niemiec.
Wśród krajów pozaunijnych, duże znaczenie odgrywa Algieria jako rynek zbytu mleka w proszku - 14 proc. udział w eksporcie - a także Rosja, głównie jako odbiorca polskich serów - 11 proc. udział w rynku.



POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę