Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Najważniejsza jest PORZĄDNA ZAPRAWA!

28 sierpnia 2012
Zaprawa – jak sama nazwa wskazuje – służy do zaprawiania. Jednak to nie wszystko. Porządna zaprawa musi spełnić kilka bardzo istotnych warunków.

Po pierwsze: Porządna zaprawa ma czerwony kolor i skutecznie zabezpiecza przed różnymi groźnymi chorobami, które czyhają na powierzchni ziarna lub w glebie.
Po drugie: Porządna zaprawa bez problemu powinna poradzić sobie z takimi chorobami, jak zgorzele siewek, pleśń śniegowa, głownia pyląca, śnieć cuchnąca oraz pasiastość liści.
Po trzecie: Porządną zaprawę charakteryzuje skuteczne działanie, będące efektem połączenia dwóch porządnych substancji aktywnych, które działając razem, wzmacniają swoją moc. Zaprawę w dawce zgodnej z etykietą stosowania w zależności od rodzaju zboża rozpuszczamy w 400 ml (cztery setki) wody na każde 100 kg dobrze wyczyszczonego ziarna przeznaczonego do siewu.
Po czwarte: Porządna zaprawa jest w formie płynu, przez co znacznie ułatwia proces zaprawiania. Sam proces zaprawiania jest nieskomplikowany i właściwie każdy może go z powodzeniem przeprowadzić w swoim gospodarstwie – przy użyciu już tak prostego i ogólnie dostępnego urządzenia, jakim jest… popularna betoniarka. Profesjonaliści natomiast mogą się zaopatrzyć w profesjonalne zaprawiarki, do czego gorąco zachęcamy!



Dla powtórzenia istotnego faktu: Porządna zaprawa jest w płynie (a o takiej tu mówimy) i w związku z tym bardzo łatwo pokrywa ziarno, tym samym je zabezpieczając.
Ocenę prawidłowego zaprawienia ułatwia jej intensywnie czerwony kolor. Tak precyzyjnie i na czerwono zaprawione ziarno potraktowane porządną zaprawą spokojnie i bez obaw możemy wysiać na wcześniej starannie przygotowanym polu i mieć pewność, że będzie ono porządnie chronione od samego początku.



Na koniec jeszcze jeden istotny warunek: Porządną zaprawę można stosować we wszystkich zbożach!

Gospodarze! Być może zastanawiacie się, co konkretnie kryje się pod pojęciem „porządna zaprawa”?

Czas najwyższy na odpowiedź:

Kinto Duo 080 FS pasuje w 100%
do wszystkich wymienionych
powyżej cech PORZĄDNEJ ZAPRAWY.
Przekonało się już
o tym dziesiątki tysięcy rolników.

Zalecenia stosowania:
Pszenica ozima, pszenżyto ozime 200 ml/100 kg ziarna plus 400 ml wody
Jęczmień ozimy 250 ml/100 kg ziarna plus 400 ml wody
Żyto ozime 150 ml/100 kg ziarna plus 400 ml wody
Pszenica jara, jęczmień jary, pszenżyto jare 200 ml/100 kg ziarna plus 400 ml wody

Gatunek Patogen/Choroba Prochloraz
12 g/100 kg
Tritikonazol
4 g/100 kg
Kinto Duo
200 ml/100 kg
pszenica Pleśń śniegowa XXX   XXX
Fuzarium XXX XX XXX
Śnieć X XXX XXX
jęczmień Głownia pyląca   XXX XXX
Pasiastość liści* XXX   XXX
Plamistość siatkowa* XXX   XXX
Rynchosporioza* XX X XX
pszenżyto Fuzarium XXX XX XXX
żyto Fuzarium XXX XX XXX
Głownia źdźbłowa X XXX XXX
owies* Głownia   XXX XXX
Plamistość siatkowa XXX   XXX

* w trakcie rejestracji;
X – skuteczność niewystarczająca, XX – skuteczność średnia, XXX – skuteczność b. dobra

Obie substancje aktywne również dezynfekują glebę otaczającą ziarniak po wysiewie

Objawy chorób zbóż, od lewej: fuzarioza, pleśń śniegowa, śnieć cuchnąca, plamistość siatkowa jęczmienia i pasiastość liści jęczmienia.







POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę