Zaprawa – jak sama nazwa wskazuje – służy do zaprawiania. Jednak to nie wszystko. Porządna zaprawa musi spełnić kilka bardzo istotnych warunków.
Po pierwsze: Porządna zaprawa ma czerwony kolor i skutecznie zabezpiecza przed różnymi groźnymi chorobami, które czyhają na powierzchni ziarna lub w glebie.
Po drugie: Porządna zaprawa bez problemu powinna poradzić sobie z takimi chorobami, jak zgorzele siewek, pleśń śniegowa, głownia pyląca, śnieć cuchnąca oraz pasiastość liści.
Po trzecie: Porządną zaprawę charakteryzuje skuteczne działanie, będące efektem połączenia dwóch porządnych substancji aktywnych, które działając razem, wzmacniają swoją moc. Zaprawę w dawce zgodnej z etykietą stosowania w zależności od rodzaju zboża rozpuszczamy w 400 ml (cztery setki) wody na każde 100 kg dobrze wyczyszczonego ziarna przeznaczonego do siewu.
Po czwarte: Porządna zaprawa jest w formie płynu, przez co znacznie ułatwia proces zaprawiania. Sam proces zaprawiania jest nieskomplikowany i właściwie każdy może go z powodzeniem przeprowadzić w swoim gospodarstwie – przy użyciu już tak prostego i ogólnie dostępnego urządzenia, jakim jest… popularna betoniarka. Profesjonaliści natomiast mogą się zaopatrzyć w profesjonalne zaprawiarki, do czego gorąco zachęcamy!
Dla powtórzenia istotnego faktu: Porządna zaprawa jest w płynie (a o takiej tu mówimy) i w związku z tym bardzo łatwo pokrywa ziarno, tym samym je zabezpieczając.
Ocenę prawidłowego zaprawienia ułatwia jej intensywnie czerwony kolor. Tak precyzyjnie i na czerwono zaprawione ziarno potraktowane porządną zaprawą spokojnie i bez obaw możemy wysiać na wcześniej starannie przygotowanym polu i mieć pewność, że będzie ono porządnie chronione od samego początku.
Na koniec jeszcze jeden istotny warunek: Porządną zaprawę można stosować we wszystkich zbożach!
Gospodarze! Być może zastanawiacie się, co konkretnie kryje się pod pojęciem „porządna zaprawa”?
Czas najwyższy na odpowiedź:
Kinto Duo 080 FS pasuje w 100%
do wszystkich wymienionych
powyżej cech PORZĄDNEJ ZAPRAWY.
Przekonało się już
o tym dziesiątki tysięcy rolników.
Zalecenia stosowania: |
Pszenica ozima, pszenżyto ozime |
200 ml/100 kg ziarna plus 400 ml wody |
Jęczmień ozimy |
250 ml/100 kg ziarna plus 400 ml wody |
Żyto ozime |
150 ml/100 kg ziarna plus 400 ml wody |
Pszenica jara, jęczmień jary, pszenżyto jare |
200 ml/100 kg ziarna plus 400 ml wody |
Gatunek | Patogen/Choroba | Prochloraz
12 g/100 kg | Tritikonazol
4 g/100 kg | Kinto Duo
200 ml/100 kg |
pszenica |
Pleśń śniegowa |
XXX |
|
XXX |
Fuzarium |
XXX |
XX |
XXX |
Śnieć |
X |
XXX |
XXX |
jęczmień |
Głownia pyląca |
|
XXX |
XXX |
Pasiastość liści* |
XXX |
|
XXX |
Plamistość siatkowa* |
XXX |
|
XXX |
Rynchosporioza* |
XX |
X |
XX |
pszenżyto |
Fuzarium |
XXX |
XX |
XXX |
żyto |
Fuzarium |
XXX |
XX |
XXX |
Głownia źdźbłowa |
X |
XXX |
XXX |
owies* |
Głownia |
|
XXX |
XXX |
Plamistość siatkowa |
XXX |
|
XXX |
* w trakcie rejestracji;
X – skuteczność niewystarczająca, XX – skuteczność średnia, XXX – skuteczność b. dobra
Obie substancje aktywne również dezynfekują glebę otaczającą ziarniak po wysiewie
Objawy chorób zbóż, od lewej: fuzarioza, pleśń śniegowa, śnieć cuchnąca, plamistość siatkowa jęczmienia i pasiastość liści jęczmienia.
6008126
1