Najskuteczniejsze sposoby na zwiększenie produkcji żywności
3 grudnia 2015
Podczas konferencji „Jak wyżywić świat w 2050 r.” zorganizowanej w ramach berlińskiego Zielonego Tygodnia, Copa- Cogeca przedstawiła najskuteczniejsze sposoby na zwiększenie produkcji przy mniejszym wykorzystaniu zasobów, aby można było sprostać wzrastającemu zapotrzebowaniu na żywność.
Obecnie 842 mln osób cierpią chroniczny głód, a popyt na żywność nieustannie wzrasta. Wyzwanie przed jakim stajemy polega na innowacyjnym zwiększeniu produkcji żywności przy mniejszym wykorzystaniu zasobów. Kwestię kluczową stanowi dostęp do składników odżywczych. Prawidłowe stosowanie nawozów pozwala na uzyskanie wyższych plonów oraz zabezpieczenie dostaw żywności dla konsumentów, przy jednoczesnym ograniczeniu skutków dla środowiska. Rolnictwo precyzyjne wpisuje się w zielony wzrost. W niedawno przeprowadzonych badaniach Komisja Europejska wykazała, że być może trzeba będzie podwoić wykorzystanie nawozów, by wyprodukować wystarczającą ilość żywności w 2050 r. Jednakże, UE wycofała z użycia wiele środków ochrony roślin, nie opierając się na żadnych dowodach naukowych. Bardzo często brakuje alternatywnych rozwiązań, przez co produkcja spadła nawet o 30%.
- Europejscy rolnicy byli zmuszeni ograniczyć wykorzystanie nawozów o 36%.Jest to sytuacja nie do przyjęcia. Rolnicy nie będą już w stanie wyprodukować żywności, jakiej oczekują konsumenci. W sektorze energii pojawiło się światełko w tunelu, gdyż rolnicy zaczęli wykorzystywać energię odnawialną, np. biogaz, jako główne źródło prądu w gospodarstwach. Należy zastosować podobne podejście do nawozów. Jeśli chcemy sprostać wzrastającemu zapotrzebowaniu na żywność, musimy zwiększyć wielkość i wydajność naszej produkcji poprzez zastosowanie innowacji w gospodarstwach – powiedział przemawiając na konferencji „Jak wyżywić świat w 2050 r.: Inteligentne stosowanie nawozów”, zorganizowanej przez Fertilizers Europe, dyrektor ds. towarów i handlu Copa-Cogeca, Arnaud Petit.