Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Najmniej fałszuje się oliwę z oliwek

5 stycznia 2016

Poprawia się jakość żywności w polskich sklepach, ale wielu producentów nadal oszukuje i oszczędza kosztem klientów. Spośród blisko 6 tysięcy sprawdzonych partii produktów, Inspekcja Handlowa zakwestionowała tylko 5 procent. Dobra wiadomość dla smakoszy oliwy z oliwek - tylko jedna partia tego produktu została zakwestionowana.
Agnieszka Majchrzak z biura prasowego Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów podkreśla, że klienci kupujący masło i mięso nadal nie mogą być pewni jakości tych produktów. Najczęściej fałszowane jest masło, do którego dodawany jest tłuszcz roślinny. Oszukują również producenci mielonego mięsa wołowego, do którego dodawane jest tańsze mięso wieprzowe.

Lista nieprawidłowości jest znacznie dłuższa. Kontrolerzy znaleźli też schab w majeranku, który zrobiono z mięsa kurczaka, parówki cielęce zrobione z drobiu, czy deser czekoladowy bez czekolady. Inspekcja Handlowa przyłapała też producentów na zawyżaniu deklarowanej wagi jajek.

 


POWIĄZANE

Zgodnie z opublikowanymi dzisiaj danymi GUS nominalna dynamika sprzedaży detalic...

Zgodnie z danymi GUS produkcja sprzedana przemysłu w przedsiębiorstwach zatrudni...

Ustawa o dzierżawie, Wspólna Polityka Rolna i Zielony Ład, instrumenty finansowe...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę