Podczas Business Forum Prezydencji Cogeca nt. umiędzynarodowienia przywódcy spółdzielni rolno-spożywczych wskazali najlepsze sposoby wykorzystania wzrostu w gospodarkach wschodzących
- W gospodarkach wschodzących oczekuje się wyższej konsumpcji wielu towarów, np. produktów mlecznych. Wg szacunków OECD- FAO konsumpcja wzrośnie o ok. 30 % do 2021 r. OECD przewiduje wzrost popytu na żywność o 60 % do 2050 r. Poza UE wzrost jest szybszy. Spółdzielnie rolnicze, które pomagają rolnikom w sprzedaży produktów i dodawaniu im wartości muszą mieć możliwość skorzystania z tych uwarunkowań. Spółdzielnie międzynarodowe muszą zastanowić się, jak podwyższyć wartość na rynkach międzynarodowych. Mogą np. rozszerzyć zakres modeli biznesowych, które okazały się skuteczne na rynkach UE. Muszą współpracować z lokalnymi rolnikami i dystrybutorami oraz zrozumieć potrzeby i preferencje lokalnych konsumentów - mówił Christian P?es, przewodniczący Cogeca
Natomiast podczas dyskusji panelowej p. Bernard Oosterom – prezes FloraHolland (NL), p. José Manuel Rodríguez Bordallo – dyrektor generalny AGRO SEVILLA (ES), p. Juha Ruohola – zastępca dyrektora wykonawczego ATRIA (FI) i p. Ludovic Spiers – dyrektor generalny AGRIAL (FR) wskazali dodatkowe możliwości współpracy w przyszłości i podkreślili, że nadal będzie dochodzić do fuzji spółdzielni, ale potrzeba także innych form współdziałania. Przede wszystkim
spółdzielnie powinny bliżej współpracować z partnerami w łańcuchu dostaw żywności. Liczba spółdzielni ponadnarodowych (tj. mających członków i dostawców we wszystkich krajach) wzrasta – na chwilę obecną jest ich w Europie 46. Ponadto w UE istnieje 45 spółdzielni
międzynarodowych (tj. mających członków w jednym kraju, a dostawców w innych).
- Spółdzielnie działają ponad granicami państw, aby osiągnąć wyższe korzyści skali i większą władzę rynkową w odpowiedzi na wzrastającą koncentrację w łańcuchu dostaw żywności. Stanowią przeciwwagę dla olbrzymiej siły nabywczej garstki supermarketów. Skuteczna współpraca z rolnikami w innych krajach wymaga podobnych produktów i struktur przedsiębiorczości. Istotna jest również bliskość, a także aspekty geograficzne, kulturowe i językowe. Rolnicy i spółdzielnie stawiają czoła coraz poważniejszym wyzwaniom. Dlatego też należy zapewnić im konkurencyjność oraz wykorzystanie nowych możliwości rynkowych – dodał na zakończenie obrad Pees.