Wielkopolska Izba Rolnicza we współpracy z Krajowym Związkiem Grup Producentów Rolnych - Izba Gospodarcza zaprasza Koła Gospodyń Wiejskich, przedsiębiorstwa - firmy branży mięsnej, gospodarstwa agroturystyczne, restauracje, szkoły o profilu gastronomicznym oraz osoby indywidualne do udziału w konkursie na najlepszą potrawę z indyka.
Celem konkursu jest przede wszystkim popularyzacja spożycia mięsa indyczego, promowanie producentów i dystrybutorów mięsa indyka w Polsce, . promowanie społecznej aktywności mieszkańców oraz wymiana doświadczeń i przepisów. Konkurs przebiegać będzie w 2 etapach: I etap - nadsyłanie lub dostarczanie przepisów potraw z indyka zgodnie z kategoriami do 19 lipca 2013 roku , na adres Biura Powiatowego Wielkopolskiej Izby Rolniczej: ul. Wrocławska 18, 63-400 Ostrów Wlkp, II etap - wyłonieni laureaci będą mieli możliwość przygotowania swoich potraw oraz przeprowadzenia degustacji wśród uczestników Krajowego Święta Indyka, 1 września 2013 w Michałkowie.
Nadesłane i dostarczone przepisy zostaną ocenione przez Komisję Konkursową, która wyłoni laureatów oraz wytypuje wyróżnionych. Laureaci zaopatrzeni w niezbędne produkty i dodatki przez Organizatorów, będą mieli za zadanie wykonać swoje danie w formie degu-stacji (od 200 do 500 porcji) dla Uczestników Krajowego Święta Indyka w dniu 1 września 2013 w Michałkowie.
Dla zwycięzców Konkursu przewidziane są cenne nagrody, a dla wszystkich Uczestników upominki. Ogłoszenie wyników oraz wręczenie nagród odbędzie się podczas Krajowego Święta Indyka w dniu 1 września 2013 w Michałkowie. Konkurs dofinansowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego, Wielkopolskiej Izby Rolniczej, Stowarzyszenia Kobiet Wiejskich "GOSPODYNI".