Najlepsza potrawa tradycyjna w Górach Świętokrzyskich
5 stycznia 2016
Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach organizuje konkurs na „ Najlepszą potrawę tradycyjną regionu Gór Świętokrzyskich”.
Celem konkursu jak podkreślają organizatorzy jest identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych potrawach tradycyjnych charakterystycznych dla powiatów: sandomierskiego, opatowskiego, ostrowieckiego i kieleckiego, powszechnie znanych i rozpoznawalnych, które mogłyby stać się ich wizytówką. Ponadto wyszukanie tradycyjnych receptur potraw, które rozszerzą listę osobliwości kulinarnych regionu, zachowanie niepowtarzalnych walorów smakowych potraw regionalnych i rozpowszechnianie wiedzy o dziedzictwie kulinarnym regionu Gór Świętokrzyskich wśród mieszkańców w tym dzieci i młodzież y oraz możliwościach wykorzystania walorów regionalnych potraw w ofercie gospodarstw agroturystycznych, turystyki wiejskiej, lokalnej gastronomii.
W konkursie mogą wziąć udział podmioty z powiatów sandomierskiego, opatowskiego, ostrowieckiego i kieleckiego tj. gospodarstwa agroturystyczne, restauracje i lokale gastronomiczne, lokalne stowarzyszenia, koła gospodyń wiejskich, pasjonaci sztuki kulinarnej – pełnoletnie osoby indywidualne. Każdy uczestnik może zgłosić maksymalnie trzy przepisy na potrawy.
Komisja Konkursowa zatwierdzi ok. 90 wybranych przepisów na potrawy i sporządzi protokół. Przepisy zostaną zamieszczone w zbiorze potraw regionalnych (książka kucharska) wydanym przez ŚODR Modliszewice w ramach projektu „Świętokrzyska Kuźnia Smaków”.