Najlepszą pizzę na świecie można zjeść koło Vicenzy
5 stycznia 2016
Pizza z marynowanymi i świeżymi pomidorami, bazylią, czosnkiem, mozzarellą, szynką parmeńską, borowikami i parmezanem - taki przysmak upiekł zwycięzca mistrzostw świata piekarzy pizzy zorganizowanych po raz 21. koło Parmy na północy Włoch.
Autorem wypieku jest Cristian Bertoldo, który pracuje w lokalu o nazwie "Pizza Pazza" (wł. szalona pizza) w małej miejscowości Costabissara koło Vicenzy. Wygrał on w najbardziej prestiżowej kategorii pizzy klasycznej. Podkreślił, że użył najprostszych, lecz najwyższej jakości rodzimych składników.
W mistrzostwach udział wzięło ponad 400 piekarzy pizzy, czyli pizzaioli, z wielu krajów.
Na drugim i trzecim miejscu w kategorii pizzy klasycznej również znaleźli się Włosi.
Joan Dan Leicu z Rumunii wygrał natomiast w kategorii Free Style, której elementem są akrobacje towarzyszące wyrabianiu ciasta. Wśród zespołów akrobatów najlepsi okazali się Włosi, zaś zachwyt wywołał również japońska grupa pizzaioli Hickory Team.