biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Najlepszą pizzę na świecie można zjeść koło Vicenzy

5 stycznia 2016
Pizza z marynowanymi i świeżymi pomidorami, bazylią, czosnkiem, mozzarellą, szynką parmeńską, borowikami i parmezanem - taki przysmak upiekł zwycięzca mistrzostw świata piekarzy pizzy zorganizowanych po raz 21. koło Parmy na północy Włoch.

Autorem wypieku jest Cristian Bertoldo, który pracuje w lokalu o nazwie "Pizza Pazza" (wł. szalona pizza) w małej miejscowości Costabissara koło Vicenzy. Wygrał on w najbardziej prestiżowej kategorii pizzy klasycznej. Podkreślił, że użył najprostszych, lecz najwyższej jakości rodzimych składników.

W mistrzostwach udział wzięło ponad 400 piekarzy pizzy, czyli pizzaioli, z wielu krajów.

Na drugim i trzecim miejscu w kategorii pizzy klasycznej również znaleźli się Włosi.

Joan Dan Leicu z Rumunii wygrał natomiast w kategorii Free Style, której elementem są akrobacje towarzyszące wyrabianiu ciasta. Wśród zespołów akrobatów najlepsi okazali się Włosi, zaś zachwyt wywołał również japońska grupa pizzaioli Hickory Team.


POWIĄZANE

W piątek Minister rodziny, pracy i polityki społecznej Agnieszka Dziemianowicz-B...

Chcesz zacząć ćwiczyć, ale nie wiesz, jaką aktywność fizyczną wybrać?   Trener s...

Wraz z nadejściem jesieni do rodziny deserów Łaciatych dołączają trzy kolejne py...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę