W sobotę 5 października w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM, przy ulicy Racjonalizacji w Warszawie odbędzie ogólnopolski Finał II edycji Konkursu dla średnich szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący polskie produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację w Unii Europejskiej jako Chroniona Nazwa Pochodzenia(ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne(ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność(GTS).
Na konkurs zgłoszone zostały 93 potrawy z 42 szkół gastronomicznych z całej Polski. Do finału zakwalifikowało się 10 ekip, wyłonionych w oparciu o kryteria: jakość przesłanych przepisów potraw, ich zdjęć, pomysłowości i innowacyjności w przepisach oraz uzasadnienia wyboru produktów. Organizatorem konkursu jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Uroczyste wręczenie nagród zwycięzcom konkursu, połączone z Kiermaszem Produktów Regionalnych i Tradycyjnych, zorganizowanym przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego zaplanowano w niedzielę o godzinie 12 w Fortecy przy ulicy Zakroczymskiej w Warszawie.