Po raz dziewiąty uhonorowano najlepszych producentów i przetwórców żywności z regionu łódzkiego. 31 maja 2007 r. na terenie Międzynarodowych Targów Łódzkich, rozstrzygnięto konkurs „Polski Producent Żywności 2007”.
Ideą przedsięwzięcia, organizowanego po raz jedenasty (po raz dziewiąty przez Urząd Marszałkowski), jest promocja żywności oraz producentów i przetwórców z regionu łódzkiego. Konkurs jest szansą zaprezentowania oferty na forum wojewódzkim, a następnie ogólnokrajowym, głównie małych firm rodzinnych. Laureaci wojewódzkiego finału konkursu odebrali puchary i statuetki z rąk Przewodniczącego Kapituły Konkursowej - Wicemarszałka Województwa Łódzkiego Stanisława Olasa oraz Wicemarszałka Stanisława Witaszczyka, Członka Zarządu Elżbiety Hibner i Przewodniczącego Sejmiku Województwa Łódzkiego Marka Mazura.
–Zarząd Województwa Łódzkiego miał na względzie przede wszystkim konieczność tworzenia skutecznego lobbingu propagującego rodzimych producentów żywności. Chcemy promować rodzimych producentów żywności produkujących dobrą, tanią i cenioną przez klientów żywność, wytwarzaną na polskich komponentach i w oparciu o polski kapitał i ten konkurs ma się do tego przyczynić. Mamy się czym pochwalić. Wielu producentów z regionu łódzkiego wytwarza żywność, która cieszy się już uznaniem konsumentów nie tylko na lokalnym rynku. Z powodzeniem może także konkurować również na europejskim rynku branży spożywczej – podkreślił Wicemarszałek.
Kapituła Wojewódzka konkursu do kolejnego etapu wyłoniła dziesięciu przedsiębiorców z regionu łódzkiego. Zwycięzcy wojewódzkiej edycji otrzymali puchary ufundowane przez Marszałka Województwa Łódzkiego, Wojewodę Łódzkiego, Prezydenta Miasta Łodzi oraz organizacje związane z rolnictwem.
Firmy uczestniczyły w konkursie poprzez zgłoszenie gotowego produktu, przetworzonego i przeznaczonego bezpośrednio do spożycia. Promowane produkty oceniano pod względem walorów smakowo-żywieniowych, oryginalności i konkurencyjności, opakowania i jego funkcjonalności, umiejętności promocji i prezentacji oraz prawidłowości oznakowania. W tegorocznej wojewódzkiej edycji konkursu udział wzięło 30 firm, które zaprezentowały łącznie 103 produkty 8 branż spożywczych
mleczarska /23/
wędliniarsko – garmażeryjna /46/
owocowo-warzywna /5/
piekarnicza /9/
cukiernicza /7/
miody /3/
soki i napoje /4/
herbaty /6/
Laureaci etapu wojewódzkiego zaprezentują swoje produkty na szczeblu, ogólnopolskim. Wręczenie tytułów „POLSKI PRODUCENT ŻYWNOŚCI 2007” wraz z prawem do oznakowania produktów logo konkursu nastąpi podczas targów POLAGRA FOOD we wrześniu 2007, w Poznaniu. W tym roku po raz pierwszy wręczony został także puchar za najładniejsze stoisko.
Zarząd Województwa Łódzkiego, podejmując się realizacji inicjatywy, miał na względzie konieczność tworzenia skutecznego lobbingu promującego. Przeprowadzanie tego typu inicjatyw w województwie jest potrzebne, bowiem istnieje jeszcze wielu anonimowych producentów, których wyroby są cenione tylko na rynkach lokalnych.
Zwycięzcy Konkursu:
1.
OSM w Głuchowie za masło ekstra
2.
Łódzka Spółdzielnia Mleczarska ‘JOGO” za serek kanapkowy „Specjał prowansalski”.
3.
OSM WART-MILK w Sieradzu za napój mleczno - kawowy „Ice Coffee”
4.
Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski – Stanisław Katusza Biała Góra za szynkę chłopską
5.
GS Samopomoc Chłopska w Szadku za lizak mięsny
6.
Kutnowskie Zakłady Drobiarskie EXDROB za szynkę wiejską z gęsi
7.
Cukiernia Piotr Skórka w Łodzi za tort łódzki
8.
NATUREX PPHU w Białej Grzegorz Fabiańczyk za chleb żytni razowy ze śliwką i rodzynką
9.
Przedsiębiorstwo HEKTOR Sp. z o.o. w Działoszynie za ogórki konserwowe
10.
PPH BIOFLUID Sp.j. Górki Małe, Tuszyn za Biofix – herbatkę żurawinową
7554933
1