Z badań polowych przeprowadzonych przez rzeczoznawców GUS pod koniec lutego wynika, że uprawy ozime w wielu rejonach w Polsce przezimowały znacznie gorzej niż w roku ubiegłym - informuje Bank Gospodarki Żywnościowej. Główną przyczyną wystąpienia strat były silne mrozy, duże wahania temperatury powietrza i wysuszające wiatry, a w mniejszym stopniu pleśń śniegowa i wyprzenia.
Ponadto uszkodzenia były spowodowane utrzymującymi się na polach zastoiskami wody na przedwiośniu. Znaczne wahania temperatury między dniem i nocą powodowały na przemian zamarzanie i rozmarzanie ornej warstwy gruntu.
Najgorzej przezimował rzepak i rzepik oraz pszenica, a jedynie nieco lepiej pozostałe gatunki zbóż. Jak ocenia GUS, w skali kraju do zaorania kwalifikowało się ponad 30 proc. powierzchni zasiewów zbóż ozimych, tj. powyżej 1,3 mln ha oraz blisko 30 pros. powierzchni rzepaku i rzepiku ozimego, czyli ok. 234 tys. ha.
Największe straty w powierzchni upraw rzepaku odnotowano w województwach łódzkim (ponad 90 proc.), lubuskim (70 proc.), kujawsko-pomorskim (powyżej 60 proc.) i wielkopolskim (blisko 50 proc.). Stosunkowo najmniejsze straty natomiast zaobserwowano w województwach podkarpackim, podlaskim i warmińsko-mazurskim.