Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Najgorzej przezimowały: rzepak, rzepik i pszenica

5 stycznia 2016
Z badań polowych przeprowadzonych przez rzeczoznawców GUS pod koniec lutego wynika, że uprawy ozime w wielu rejonach w Polsce przezimowały znacznie gorzej niż w roku ubiegłym - informuje Bank Gospodarki Żywnościowej. Główną przyczyną wystąpienia strat były silne mrozy, duże wahania temperatury powietrza i wysuszające wiatry, a w mniejszym stopniu pleśń śniegowa i wyprzenia.
Ponadto uszkodzenia były spowodowane utrzymującymi się na polach zastoiskami wody na przedwiośniu. Znaczne wahania temperatury między dniem i nocą powodowały na przemian zamarzanie i rozmarzanie ornej warstwy gruntu.
Najgorzej przezimował rzepak i rzepik oraz pszenica, a jedynie nieco lepiej pozostałe gatunki zbóż. Jak ocenia GUS, w skali kraju do zaorania kwalifikowało się ponad 30 proc. powierzchni zasiewów zbóż ozimych, tj. powyżej 1,3 mln ha oraz blisko 30 pros. powierzchni rzepaku i rzepiku ozimego, czyli ok. 234 tys. ha.
Największe straty w powierzchni upraw rzepaku odnotowano w województwach łódzkim (ponad 90 proc.), lubuskim (70 proc.), kujawsko-pomorskim (powyżej 60 proc.) i wielkopolskim (blisko 50 proc.). Stosunkowo najmniejsze straty natomiast zaobserwowano w województwach podkarpackim, podlaskim i warmińsko-mazurskim.



POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę