Najbardziej oryginalna potrawa z ryb, mięczaków i skorupiaków
7 sierpnia 2012
W dniach 8 – 9 września 2012 roku podczas Europejskich Targów Innowacji i przedsiębiorczości na obszarach wiejskich organizowanych w Opolskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Łosiowie zostanie rozstrzygnięty konkurs na „Najbardziej oryginalna potrawa z ryb, mięczaków i skorupiaków”.
Celem konkursu jest propagowanie pozytywnego wpływu spożywania ryb, przetworów rybnych oraz mięczaków i skorupiaków na organizm człowieka. Produkty te są niskokaloryczne, zawierają cenne kwasy tłuszczowe omega-3 niezbędne w profilaktyce i leczeniu wielu chorób cywilizacyjnych. Ponadto składniki tłuszczu rybiego wpływają na poprawę nastroju. Ryby i mięczaki to nie tylko źródło wartościowego białka i tłuszczu, ale także skarbnica wielu cennych minerałów i witamin. Najzdrowsze sposoby przyrządzania potraw z ryb to: gotowanie na parze, duszenie bez tłuszczu oraz pieczenie w folii i grillowanie. Konkurs daje sposobność wymiany doświadczeń kulinarnych.
Skierowany jest do stowarzyszeń, organizacji wiejskich i pasjonatów sztuki kulinarnej.
Podstawowym ocenianym składnikiem potrawy będą ryby, skorupiaki lub mięczaki. Komisja Konkursowa dokona oceny potraw biorąc pod uwagę walory smakowe, promocje i oryginalność potraw z ryb skorupiaków i mięczaków , identyfikacje i zgromadzenie wiedzy o potrawie oraz aranżacje stanowiska wystawienniczego z potrawa. Podsumowanie konkursu z ocena potraw, wyborem przez komisje najoryginalniejszych potraw i wręczeniem nagród odbędzie sie w niedziele 9 września 2012 roku.