Tropimy w "Gazecie" regionalne potrawy i przysmaki. Chcemy ich znaleźć jak najwięcej. Zarówno tych znanych, jak i już zapomnianych. Jak się okazuje specjalnością pewnej gospodyni z Żarek jest chleb gryczany
Od pięciu lat organizowany jest ogólnopolski konkurs "Nasze Regionalne Dziedzictwo". Najwyższym odznaczeniem jest "Perła". - Zdobycie jej nie jest proste - mówi Stanisława Caban z Regionalnego Centrum Doradztwa Rozwoju Rolnictwa i Obszarów Wiejskich w Częstochowie. - Zwycięzca regionalnych zmagań przechodzi do krajowego. Tam dokładnie sprawdzają, czy produkt jest rzeczywiście z danego regionu oraz czy spełnia szereg warunków.
W 2001 roku okazało się, że najbardziej regionalny produkt, który otrzymał "Perłę", to chleb gryczany z Żarek, który z ogromnym powodzeniem od lat wypieka Jadwiga Plesińska. - W tym chlebie są mąka gryczana, woda i drożdże. Nie podam proporcji ani sekretu, dlaczego ten chleb zawsze się tak udaje. To dlatego, że recepturę na niego opracował mój pradziad. Jest ona przekazywana z pokolenia na pokolenie. Wiele osób usiłowało "podrobić" mój chleb, ale zawsze coś było nie tak - opowiada gospodyni.
Tradycyjny gryczany chleb przez tydzień utrzymuje wilgoć i, jak twierdzi producentka, bardzo chętnie jest kupowany przez osoby, które cierpią na schorzenia przewodu pokarmowego. Zawsze w środy i soboty jest do kupienia na targowisku w Żarkach.