Ceny wieprzowiny wciąż spadają. Systematycznie w ciągu tygodnia o 10-20 groszy za kilogram. Jeśli taka tendencja nadal będzie się utrzymywać, a wszystko na to wskazuje – oznaczać to może początek „świńskiej górki”.
Mimo, że spożycie wieprzowiny w Polsce wciąż rośnie, w porównaniu z rokiem ubiegłym nawet o 2,5 kg na osobę, popyt nie jest w stanie dorównać podaży. Sytuacji cenowej nie pomagają też, informacje Komisji Europejskiej o szacowanej produkcji wieprzowiny w Polsce.
Witold Choiński „Polskie Mięso”: W tym roku, przewidziana jest nadwyżka produkcji w wysokości około 10% produkcji w stosunku do tego co mieliśmy w 2005 roku.
Stąd ciągły spadek cen. Pierwsze obniżki rozpoczęły się już we wrześniu. Wiele wskazuje na to, że tendencja utrzyma się nawet do połowy przyszłego roku. Według ekspertów Agencji Rynku Rolnego, ceny wieprzowiny w grudniu tego roku, mogą wynieść średnio 3,50 zł/kg. Podobnie ma być w marcu.
Prognozy cen skupu - zł/kg
Grudzień 2006 3,40 – 3,60
Marzec 2007 3,40 – 3,70
Mimo niekorzystnych prognoz, nastroje hodowców nie są takie złe. A to z dwóch powodów. Po pierwsze. Sprzedaż wieprzowiny na rynek unijny powoli ale wciąż rośnie. W tym roku o 15 tysięcy ton. Po drugie – spadek cen, niweluje wzrost produkcji.
Tadeusz Blicharski Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „Polsus”: Spodziewamy się, że w 2006 roku osiągniemy poziom produkcji z 2003, który był najwyższy w ciągu ostatnich lat.
Podwyżek hodowcy mogą spodziewać się dopiero w czerwcu. Wtedy to przewidywany jest spadek produkcji.