Według danych Komisji Europejskiej, w ciągu pierwszego miesiąca 2011 roku z krajów Unii Europejskiej wyeksportowano więcej przetworów mlecznych niż w tym samym okresie poprzedniego roku - podała FAMMU/FAPA.
Na rynku światowym nadal utrzymuje się wysoki popyt na mleko w proszku, odtłuszczone i pełne (OMP i PMP) oraz sery pochodzące z UE. W całym styczniu bieżącego roku eksport OMP wzrósł o 19,5 proc. względem tego samego okresu roku 2010, do 38 tys. ton. Ilość ta jest bliska zeszłorocznemu wrześniowemu rekordowi, kiedy to eksport tego produktu mleczarskiego osiągnął wielkość 40 tys. ton.
W pierwszym miesiącu br. duży wzrost odnotowano także w wywozie serów poza UE, 51,6 tys. ton wobec 43,3 tys. ton w analogicznym okresie 2010 roku (+19,2 proc.).
Największą dynamiką wzrostu eksportu w skali roku wśród wyrobów mleczarskich charakteryzowała się jednak kazeina (wywóz na poziomie 3,2 tys. ton, +45,5 proc.).
W styczniu 2011 roku wśród najważniejszych przetworów mlecznych eksportowanych poza UE 8,8 proc. zniżkę względem analogicznego okresu 2010 roku odnotowano w wywozie pełnotłustego mleka w proszku. Na rynki zagraniczne trafiło 36,1 tys. ton tego przetworu mlecznego, tym samym wyeksportowano go mniej niż OMP. Zniżki odnotowano także w wywozie masła (-17 proc. do 8,8 tys. ton) i mleka skondensowanego (-3,1 proc. do 18,6 tys. ton).