Bank Gospodarki Żywnościowej informuje, że na globalnym rynku mleka w dalszym ciągu obserwuje się spadek cen przetworów mleczarskich. Według danych Datum w maju br. w portach Oceanii masło potaniało o 11 proc. względem kwietnia, pełne mleko w proszku o prawie 9 proc., zaś odtłuszczone o ponad 7 proc.
Niemniej, osłabienie krajowej waluty notowane w II kwartale br. przyczynia się do poprawy wyników wymiany handlowej przetworami mlecznymi. Według informacji Ministerstwa Finansów (za MRiRW) w pierwszych czterech miesiącach br. wartość sprzedaży przetworów mleczarskich na rynki zagraniczne była o ponad 3 proc. wyższa niż przed rokiem - 428,1 mln euro - (jeszcze w I kwartale br. wzrost ten wyniósł zaledwie 0,6 proc.). W przeliczaniu na polską walutę eksport zwiększył się o ponad 11 proc. do 1829,2 mln zł.
Co więcej, spadek wolumenu wywozu notuje się jedynie w przypadku masła oraz przetworów typu: jogurty, maślanka itp., natomiast eksport pozostałych artykułów mlecznych rośnie.
Szczególnie korzystnym zjawiskiem był wzrost wywozu serów. W okresie styczeń-kwiecień ich sprzedaż na rynki zagraniczne zwiększyła się o prawie 16 proc. wobec analogicznego okresu ubiegłego roku, do 54,5 tys. ton. Zawdzięczamy do przede wszystkim większym dostawom na rynek niemiecki - o prawie 60 proc. do 7,3 tys. t - oraz rosyjski - o około 74 proc. do 5,1 tys. ton.
W analizowanym okresie wywieziono także o ponad 34 proc. więcej serwatki (łącznie 63,7 tys. t) oraz o prawie 30 proc. mleka płynnego (85,5 tys. t). Z kolei wolumen wywozu mleka w proszku ukształtował się na poziomie z ubiegłego roku, tj. 32,0 tys. ton.
Biorąc pod uwagę utrzymujące się osłabienie złotego w maju i czerwcu br. bardzo prawdopodobne, że dane za kolejne miesiące przyniosą dalszą poprawę wyników eksportowych.