Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Radomiu na zlecenie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi organizuje cykl szkoleń „Wpływ procesu wędzenia na bezpieczeństwo żywności”.
Ich celem jest przekazanie informacji dotyczącej problemu nieprzekraczania przyszłych limitów zawartości benzo(a)pirenu i sumy czterech WWA (benzo(a)pirenu, benzo(a)antracenu, benzo(b)fluroantenu i chryzenu) w mięsie wędzonym i produktach mięsnych wędzonych.
Jak podkreśla CDR zakres wiedzy przekazany podczas szkoleń ułatwi proces dostosowania się zakładów prowadzących przetwórstwo mięsa, ryb do nowych norm w odniesieniu do WWA, które wejdą w życie od 1 września 2014 roku.
Uczestnikami szkoleń będą przedstawiciele podmiotów zajmujących się wędzeniem mięsa i produktów mięsnych oraz ryb i produktów rybołówstwa przy wykorzystaniu tradycyjnych metod wędzenia tj. przy wykorzystaniu drewna, w tym również podmioty prowadzące ww. działalność w ramach prowadzonej przez nie działalności marginalnej lokalnej i ograniczonej.