Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Na własny użytek.

7 września 2007
Rolnicy w czasach PRL – u potajemnie prowadzili udój zwierząt hodowlanych na własny użytek. Dziś mogą to już robić oficynie przestrzegając jedynie obowiązującego od 7 sierpnia 2007 r.  Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju wsi z dnia 9 lipca 2007 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny. 
Do uboju na terenie własnego  gospodarstwa  rolnik może przeznaczać  cielęta do 6 m-ca życia, owce, kozy, trzodę chlewną, drób oraz  zajęczaki.
Posiadacz trzody chlewnej, przynajmniej 24 godziny przed planowanym ubojem, ma obowiązek poinformowania urzędowego  lekarza weterynarii (wyznaczonemu przez lek. powiatowego do badania mięsa) o zamiarze dokonania uboju na terenie własnego gospodarstwa i zgłosić mięso do badania. Mięso świń poddaje się obowiązkowemu badaniu poubojowemu na obecność włośni - na koszt posiadacza. Natomiast posiadacz cieląt, owiec i kóz, przekazuje powiatowemu  lekarzowi  weterynarii  powiadomienie (w formie pisemnej) o zamiarze dokonania uboju, również 24 godziny przed planowanym ubojem. Ponadto, posiadacz małych przeżuwaczy zobowiązany jest do złożenia oświadczenia o zagospodarowaniu na własny koszt  materiału szczególnego ryzyka..
Ze względu na to, że badanie poubojowe mięsa małych przeżuwaczy jest dobrowolne, posiadacz składa informację o zgłoszeniu do badania, bądź  z jego rezygnacji.

POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę