Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Na wiosnę podrożeje żywiec wieprzowy

5 stycznia 2016
Eksperci Agencji Rynku Rolnego szacują, że w lutym i następnych miesiącach żywiec wieprzowy będzie drożał, osiągając w czerwcu poziom 5,5-5,9 zł za kg. W połowie stycznia br. kosztował on średnio 5,17 zł za kg po spadkach cen skupu w czwartym kwartale 2012 r.
Z danych GUS wynika, że w grudniu 2012 r. przeciętna cena skupu trzody chlewnej wynosiła 5,36 zł/kg, o 6 proc. mniej niż w listopadzie 2012 r. i o 4 proc. mniej niż w grudniu 2011 r. Według informacji resortu rolnictwa, w drugim tygodniu stycznia 2013 r. ceny skupu żywca wieprzowego kształtowały się na poziomie 5,17 zł za kg, czyli o 2 proc. więcej niż przed rokiem.
W tym czasie średnia unijna cena trzody chlewnej wyniosła 169,22 euro za 100 kg, tj. o 13 proc. więcej niż w analogicznym okresie 2012 r. Cena w Polsce była wyższa od przeciętnych cen m.in. we Francji, w Belgii, Holandii, Danii, Hiszpanii, a niższa niż np. w Niemczech i na Węgrzech.
Zespół ekspertów szacuje, że po jesienno-zimowym spadku, ceny skupu żywca wieprzowego wzrosną w okresie wiosenno-letnim 2013 r. i będą kształtować się na poziomie zbliżonym lub nieco wyższym, niż w analogicznych miesiącach 2012 r. W marcu żywiec może kosztować 5,3-5,5 zł za kg, a w czerwcu - 5,5-5,9 zł za kg.
W ocenie zespołu ekspertów, mimo wzrostu cen żywca, nadal będzie spadało pogłowie trzody chlewnej. "Utrzymujące się od ponad dwóch lat niekorzystne warunki ekonomiczne tuczu trzody chlewnej w Polsce przyczyniły się do głębokiego spadku jej liczebności" - napisano w kwartalnej prognozie ARR opracowanej na podstawie ekspertów.
Jak podał GUS, w lipcu 2012 r. pogłowie świń w naszym kraju wynosiło 11,6 mln sztuk, czyli było o 14,3 proc. mniejsze, niż przed rokiem i o 22 proc. mniejsze, niż dwa lata wcześniej.
Konsekwencją spadku pogłowia trzody chlewnej jest zmniejszenie produkcji żywca wieprzowego. W 2012 r. skup żywca wieprzowego w naszym kraju wyniósł 1 mln 470 tys. ton, tj. o 15 proc. mniej niż w 2011 r. Uwzględniając przewidywany dalszy spadek pogłowia trzody chlewnej, prognozuje się, że w pierwszym półroczu bieżącego roku produkcja żywca wieprzowego może wynieść 970 tys. ton, czyli aż o 17 proc. mniej niż rok wcześniej.
Według wstępnych danych Komisji Europejskiej, w 2012 r. produkcja wieprzowiny w UE była niższa, niż w 2011 r. W 2013 r. prawdopodobnie nastąpi dalszy spadek produkcji z powodu wysokich obecnie cen pasz.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę