Eksperci Agencji Rynku Rolnego szacują, że w lutym i następnych miesiącach żywiec wieprzowy będzie drożał, osiągając w czerwcu poziom 5,5-5,9 zł za kg. W połowie stycznia br. kosztował on średnio 5,17 zł za kg po spadkach cen skupu w czwartym kwartale 2012 r.
Z danych GUS wynika, że w grudniu 2012 r. przeciętna cena skupu trzody chlewnej wynosiła 5,36 zł/kg, o 6 proc. mniej niż w listopadzie 2012 r. i o 4 proc. mniej niż w grudniu 2011 r. Według informacji resortu rolnictwa, w drugim tygodniu stycznia 2013 r. ceny skupu żywca wieprzowego kształtowały się na poziomie 5,17 zł za kg, czyli o 2 proc. więcej niż przed rokiem.
W tym czasie średnia unijna cena trzody chlewnej wyniosła 169,22 euro za 100 kg, tj. o 13 proc. więcej niż w analogicznym okresie 2012 r. Cena w Polsce była wyższa od przeciętnych cen m.in. we Francji, w Belgii, Holandii, Danii, Hiszpanii, a niższa niż np. w Niemczech i na Węgrzech.
Zespół ekspertów szacuje, że po jesienno-zimowym spadku, ceny skupu żywca wieprzowego wzrosną w okresie wiosenno-letnim 2013 r. i będą kształtować się na poziomie zbliżonym lub nieco wyższym, niż w analogicznych miesiącach 2012 r. W marcu żywiec może kosztować 5,3-5,5 zł za kg, a w czerwcu - 5,5-5,9 zł za kg.
W ocenie zespołu ekspertów, mimo wzrostu cen żywca, nadal będzie spadało pogłowie trzody chlewnej. "Utrzymujące się od ponad dwóch lat niekorzystne warunki ekonomiczne tuczu trzody chlewnej w Polsce przyczyniły się do głębokiego spadku jej liczebności" - napisano w kwartalnej prognozie ARR opracowanej na podstawie ekspertów.
Jak podał GUS, w lipcu 2012 r. pogłowie świń w naszym kraju wynosiło 11,6 mln sztuk, czyli było o 14,3 proc. mniejsze, niż przed rokiem i o 22 proc. mniejsze, niż dwa lata wcześniej.
Konsekwencją spadku pogłowia trzody chlewnej jest zmniejszenie produkcji żywca wieprzowego. W 2012 r. skup żywca wieprzowego w naszym kraju wyniósł 1 mln 470 tys. ton, tj. o 15 proc. mniej niż w 2011 r. Uwzględniając przewidywany dalszy spadek pogłowia trzody chlewnej, prognozuje się, że w pierwszym półroczu bieżącego roku produkcja żywca wieprzowego może wynieść 970 tys. ton, czyli aż o 17 proc. mniej niż rok wcześniej.
Według wstępnych danych Komisji Europejskiej, w 2012 r. produkcja wieprzowiny w UE była niższa, niż w 2011 r. W 2013 r. prawdopodobnie nastąpi dalszy spadek produkcji z powodu wysokich obecnie cen pasz.
9510727
1