W ramach akcji „Wielkanoc mięsne święta”, finansowanej z Funduszy Promocji Mięsa Drobiowego, Wieprzowego i Wołowego Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP wspólnie ze Związkiem Rzemiosła Polskiego 7 kwietnia w Centrum Prasowym PAP w Warszawie zorganizowało konferencję „Drób, wieprzowina, wołowina na wielkanocnym stole”. W obradach oprócz organizatorów i dziennikarzy oraz przedstawicieli Inspekcji Weterynaryjnej , Głównego Inspektoratu Sanitarnego i Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych uczestniczył również Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Sawicki
Spotkanie w siedzibie Polskiej Agencji Prasowej stanowiło doskonałą okazją do dyskusji na temat aktualnej sytuacji w branży mięsnej. Szef resortu rolnictwa między innymi mówił o jakości polskich produktów żywnościowych. Sawicki w swoim wystąpieniu podkreślił, że polska żywność nie tylko zachęca jakością i wyglądem, lecz także smakiem i walorami zdrowotnymi. Natomiast w kontekście prac prowadzonych przez resort nad przywróceniem stabilizacji na rynku wieprzowiny minister poinformował , że rozpoczął już rozmowy z partnerami handlowymi, którzy wprowadzili embargo na polską wieprzowinę i produkty wieprzowe.