A_BIO_AGRO_950

Na Wawelu debatowano o dostosowaniu polskiej żywności do wymogów UE

18 marca 2004

O dostosowaniu polskiej żywności do wymogów Unii Europejskiej debatowali w środę na Wawelu inspektorzy sanitarni z całej Polski. Nie mamy się czego wstydzić - zapewnił Andrzej Trybusz, główny inspektor sanitarny kraju.

Państwowi wojewódzcy inspektorzy sanitarni z całego kraju ocenili, że jeśli idzie o poziom ustaw, które mają zadbać o bezpieczną żywność, Polska jest już dobrze przygotowana do wymogów Unii. Do końca kwietnia mają być także gotowe przepisy wykonawcze do ustaw.

- Poza tym do tej pory w wielu przypadkach polskie przepisy dotyczące żywności były bardziej restrykcyjne od unijnych - zaznaczyła Maria Suchowiak, dyrektor Departamentu Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

-  -Tak więc na pewno nie mamy powodów, by wstydzić się za polską żywność podsumował Andrzej Trybusz. - Jest bezpieczna.


POWIĄZANE

W dniach 2–4 grudnia 2025 roku w Ptak Warsaw Expo odbędą się Międzynarodowe Targ...

Wygląda na to, że Bruksela na razie spanikowała i Parlament Europejski wycofuje ...

Zarząd Tarczyński S.A. podjął decyzję o odstąpieniu od przeprowadzenia oferty pu...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę