O dostosowaniu polskiej żywności do wymogów Unii Europejskiej debatowali w środę na Wawelu inspektorzy sanitarni z całej Polski. Nie mamy się czego wstydzić - zapewnił Andrzej Trybusz, główny inspektor sanitarny kraju.
Państwowi wojewódzcy inspektorzy sanitarni z całego kraju ocenili, że jeśli
idzie o poziom ustaw, które mają zadbać o bezpieczną żywność, Polska jest już
dobrze przygotowana do wymogów Unii. Do końca kwietnia mają być także gotowe
przepisy wykonawcze do ustaw.
- Poza tym do tej pory w wielu
przypadkach polskie przepisy dotyczące żywności były bardziej restrykcyjne od
unijnych - zaznaczyła Maria Suchowiak, dyrektor Departamentu Higieny
Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku Głównego Inspektoratu
Sanitarnego.
- -Tak więc na pewno nie mamy powodów, by wstydzić
się za polską żywność podsumował Andrzej Trybusz. - Jest
bezpieczna.