biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Na uwolnieniu kwot skorzystają przetwórcy

5 stycznia 2016
Jak podaje Dziennik Gazeta Prawna, na uwolnieniu rynku mlek i cukru zyskają przede wszystkim przetwórcy. Producenci zaś obawiają się spadku cen i masowych bankructw. Dla klientów może to oznaczać lekkie potanienie towarów, choć może być również odwrotnie.

Jak przypomina DGP, zgodnie z założeniami wspólnej Polityki Rolnej, skończy się kwotowanie produkcji mleka, a dwa lata później cukru. Znikną bariery ograniczające ich produkcję, z powodu których w przeszłości zdarzały się niedobory surowca, np. cukru na rynku i w efekcie rosły ceny.
Na uwolnieniu rynku skorzystają przetwórcy, którzy będą mogli zwiększać produkcję na eksport. Rośnie zapotrzebowanie na nasz nabiał, o czym świadczy wzrost eksporty nabiału w ciągu czterech pierwszych miesięcy tego roku, choć uwolnienie kwot w całej UE może zahamować ten wzrost. Natomiast producenci słodyczy szacują, że niższa cena cukru mogłaby podnieść rentowność branży, która wynosi obecnie 4-5 proc., o 1-2 pkt proc.
Nowej sytuacji na rynku szczególnie obawiają się rolnicy, upadłości obawia się branża cukrownicza. Nie wiadomo, czego mogą spodziewać się konsumenci - przedstawiciele branży cukierniczej zastrzegają, że obniżki będą, jeśli poza cukrem stanieją także inne surowce.

Więcej w Dzienniku Gazecie Prawnej



POWIĄZANE

fot, e-mk, ppr.pl Symboliczny marsz europejskiego rolnictwa w sprawie przyszłośc...

Mleko to jeden z najważniejszych składników diety dzieci i młodzieży. Bogate w w...

Pięć największych francuskich sieci handlowych zaapelowało do rządu Françoisa Ba...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę