Ptak_Waw_CTR_2024

Na uwolnieniu kwot skorzystają przetwórcy

5 stycznia 2016
Jak podaje Dziennik Gazeta Prawna, na uwolnieniu rynku mlek i cukru zyskają przede wszystkim przetwórcy. Producenci zaś obawiają się spadku cen i masowych bankructw. Dla klientów może to oznaczać lekkie potanienie towarów, choć może być również odwrotnie.

Jak przypomina DGP, zgodnie z założeniami wspólnej Polityki Rolnej, skończy się kwotowanie produkcji mleka, a dwa lata później cukru. Znikną bariery ograniczające ich produkcję, z powodu których w przeszłości zdarzały się niedobory surowca, np. cukru na rynku i w efekcie rosły ceny.
Na uwolnieniu rynku skorzystają przetwórcy, którzy będą mogli zwiększać produkcję na eksport. Rośnie zapotrzebowanie na nasz nabiał, o czym świadczy wzrost eksporty nabiału w ciągu czterech pierwszych miesięcy tego roku, choć uwolnienie kwot w całej UE może zahamować ten wzrost. Natomiast producenci słodyczy szacują, że niższa cena cukru mogłaby podnieść rentowność branży, która wynosi obecnie 4-5 proc., o 1-2 pkt proc.
Nowej sytuacji na rynku szczególnie obawiają się rolnicy, upadłości obawia się branża cukrownicza. Nie wiadomo, czego mogą spodziewać się konsumenci - przedstawiciele branży cukierniczej zastrzegają, że obniżki będą, jeśli poza cukrem stanieją także inne surowce.

Więcej w Dzienniku Gazecie Prawnej



POWIĄZANE

Jak podała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, organizacje reprezentujące in...

Według EIA wielkość produkcji etanolu paliwowego w Stanach Zjednoczonych w okres...

Jak podaje APK-Inform, w tym tygodniu na Ukrainie obserwuje się wzrostową dynami...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę