Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Na uwolnieniu kwot skorzystają przetwórcy

5 stycznia 2016
Jak podaje Dziennik Gazeta Prawna, na uwolnieniu rynku mlek i cukru zyskają przede wszystkim przetwórcy. Producenci zaś obawiają się spadku cen i masowych bankructw. Dla klientów może to oznaczać lekkie potanienie towarów, choć może być również odwrotnie.

Jak przypomina DGP, zgodnie z założeniami wspólnej Polityki Rolnej, skończy się kwotowanie produkcji mleka, a dwa lata później cukru. Znikną bariery ograniczające ich produkcję, z powodu których w przeszłości zdarzały się niedobory surowca, np. cukru na rynku i w efekcie rosły ceny.
Na uwolnieniu rynku skorzystają przetwórcy, którzy będą mogli zwiększać produkcję na eksport. Rośnie zapotrzebowanie na nasz nabiał, o czym świadczy wzrost eksporty nabiału w ciągu czterech pierwszych miesięcy tego roku, choć uwolnienie kwot w całej UE może zahamować ten wzrost. Natomiast producenci słodyczy szacują, że niższa cena cukru mogłaby podnieść rentowność branży, która wynosi obecnie 4-5 proc., o 1-2 pkt proc.
Nowej sytuacji na rynku szczególnie obawiają się rolnicy, upadłości obawia się branża cukrownicza. Nie wiadomo, czego mogą spodziewać się konsumenci - przedstawiciele branży cukierniczej zastrzegają, że obniżki będą, jeśli poza cukrem stanieją także inne surowce.

Więcej w Dzienniku Gazecie Prawnej



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę