FAMMU/FAPA podała, że Ukraina zwiększa produkcję zwierzęcą, zarówno na rynek krajowy, jak i na eksport. W 2011 r. produkcja jaj wzrosła wobec 2010 r. o 9,6 proc. do 18,7 mld szt.
Po długim okresie spadku produkcji, odbudowuje się ukraiński sektor wieprzowiny. Sprzyjają temu rządowe programy wsparcia produkcji przeznaczone na rozbudowę i budowę nowych chlewni. Po raz pierwszy od 1990 r. wzrosło również krajowe pogłowie bydła. Ukraina planuje w najbliższych latach zwiększyć produkcję mączki rybnej, drobiu, wieprzowiny i wołowiny.
Według agencji Interfax, w sezonie 2011/12 Ukraina wyeksportowała 17,3 mln ton zbóż, o 88,7 proc. więcej niż w sezonie 2010/11. Największą dynamikę wzrostu zanotowano w przypadku kukurydzy, której wywóz zwiększył się ponadtrzykrotnie. Deficyt na rynku światowym może doprowadzić w tym roku do rekordowego eksportu ukraińskiej soi.