Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Na świecie przetwory mleczne drożeją

5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA podała, że od sierpnia bieżącego roku poziom indeksu cen żywności FAO który mierzy poziom cen podstawowych artykułów żywnościowych, jest dosyć stabilny i wykazuje niewielkie wahania.
W październiku odnotowano jego bardzo delikatną zniżkę (niespełna -1%). Zaistniałe zjawisko związane jest przede wszystkim z bardzo dynamicznym spadkiem cen produktów oleistych (-8% w skali miesięcznej), które osiągnęły najniższy od dwóch lat poziom (związane jest to głównie z dużą podażą oleju palmowego w południowo - wschodniej Azji w połączeniu ze słabym popytem importowym), zniżkowały także ceny zbóż (-1,3%, głównie za sprawą niższych cen pszenicy i kukurydzy).
Spadki te nie zostały w pełni zrekompensowane przez wzrost cen przetworów mlecznych (+6%) i cukru (+1,6%), podczas gdy ceny mięsa były w październiku stabilne i utrzymywały się na tym samym poziomie co we wrześniu. W ubiegłym miesiącu, indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 213,5 punktu, (215,5 we wrześniu 2012 r.) i był o 1,09% niższy niż w analogicznym okresie ubiegłego roku, kiedy to znalazł się na poziomie 215,8 punktu. Średnia wartość tego indeksu za pierwsze 10 miesięcy bieżącego roku była o ok. 8% niższa niż w analogicznym okresie 2011 r. Indeks cen przetworów mlecznych FAO, który w bieżącym roku zwiększył się w relacji miesięcznej po raz trzeci z rzędu, w październiku osiągnął poziom 194 punktów. Podobnie jak miesiąc wcześniej zwyżka związana była z obserwowanym wzrostem cen wszystkich przetworów mlecznych branych pod uwagę przy jego obliczaniu. Na szczególną uwagę zasługują ceny pełnotłustego mleka w proszku i serów, które średnio w październiku były kolejno 3,3% i 4% wyższe niż we wrześniu.
Ceny odtłuszczonego mleka w proszku i kazeiny, które bardzo dynamicznie zwyżkowały we wrześniu (+12%), w ubiegłym miesiącu odnotowały 3,3% wzrost. Zwyżki cen przetworów mlecznych w dużej mierze spowodowane są z sezonowym spadkiem produkcji i niskim poziomem zapasów, podczas gdy światowy popyt na produkty mleczarskie pozostaje mocny. Notowania światowe wspierają także rosnące koszty produkcji. Jednakże przeciętna wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za 10 miesięcy bieżącego roku jest aż o 16,6% niższa niż w analogicznym okresie bardzo dobrego pod tym względem 2011 roku.
Indeks cen żywności FAO jest miarą miesięcznych zmian międzynarodowych cen koszyka towarów spożywczych. To średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-2004. Indeks cen przetworów mlecznych obliczany jest na podstawie cen masła, OMP, PMP, serów oraz kazeiny.


POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę