Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że indeks cen FAO w czerwcu wzrósł o 3,4 pkt. do poziomu 177 pkt., jednak w kolejnych miesiącach można oczekiwać niewielkich spadków cen na rynkach światowych.
Według najnowszych danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) z 4 lipca 2013 r. indeks cen mięsa na świecie w czerwcu wzrósł o 3,4 punkty w relacji miesięcznej do poziomu 177 punktów. Ten wzrost był spowodowany odbiciem cen wieprzowiny, po okresowych obniżkach cen w maju.
Jednak prognozy na III kwartał wskazują na stopniowe wyhamowanie tendencji wzrostowych, na co będą wpływać wzrost produkcji mięsa oraz zwiększenie zapasów produktów mięsnych w Japonii i Korei Południowej, co powinno mieć przełożenie na mniejsze zapotrzebowanie na import mięsa na świecie. Może to mieć również przełożenie na spadek cen mięsa na rynkach światowych.