A_BIO_AGRO_950

Na polskich glebach można produkować zdrową żywność

28 maja 2004

Poziom nasycenia środkami chemicznymi polskich gleb nie stwarza zagrożenia dla produkcji zdrowej i bezpiecznej żywności - wynika z raportu Najwyższej Izby Kontroli.

Izba ma jednak zastrzeżenia do nadzoru nad obrotem środkami chemicznymi. Mimo, że w ostatnich latach wzrosło zużycie nawozów mineralnych i środków chemicznych to i tak stosujemy ich znacznie mniej niż w krajach o intensywnej produkcji rolnej.

Wiceprezes NIK - Zbigniew Wesołowski podkreślił jednak, że dużym zagrożeniem jest brak właściwego nadzoru nad obrotem środkami ochrony roślin.

Zdarzały się przypadki, że stosowano nawozy, które nie były w ogóle dopuszczone do sprzedaży w Polsce. Z raportu Izby wynika, że nadal bardzo poważnym problemem są tak zwane mogilniki, czyli miejsca składowania przeterminowanych środków ochrony roślin.

Zdaniem Izby, takie mogilniki mogą stać się dla środowiska bombami z opóźnionym zapłonem, ponieważ ich likwidacja przebiega zbyt wolno.

Dotychczas zlikwidowano jedynie około 30 z ponad 200 mogilników stworzonych w latach 70-tych. Izba wskazuje, że samorządy i Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska powinny tym problemem zająć się jak najszybciej.


POWIĄZANE

W dniach 2–4 grudnia 2025 roku w Ptak Warsaw Expo odbędą się Międzynarodowe Targ...

Wygląda na to, że Bruksela na razie spanikowała i Parlament Europejski wycofuje ...

Zarząd Tarczyński S.A. podjął decyzję o odstąpieniu od przeprowadzenia oferty pu...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę