Ptak_Waw_CTR_2024
Green Gas Poland

Na Malcie produkują więcej mięsa

9 grudnia 2014
FAMMU/FAPA podała, że w III kwartale br. produkcja mięsa ogółem na Malcie wzrosła o 1,4 proc. do 2,6 tys. ton.
Wzrost ten był wynikiem zwiększenia się wytwórczości mięsa wołowego oraz wieprzowego, odpowiednio o 6,6 proc. oraz 2,0 proc. Spadła za to nieznacznie produkcja mięsa z brojlerów, o 0,9 proc. Wzrost produkcji mięsa wolowego był rezultatem większej liczby bydła kierowanego na ubój (wzrost o 10,6 proc.). Z kolei produkcja mięsa wieprzowego wzrosła dzięki większej wadze zwierząt rzeźnych, gdyż liczba świń przeznaczonych na ubój obniżyła się o 1,1 proc.

Tym niemniej wartość wyprodukowanego mięsa w III kwartale br. na Malcie zmniejszyła się o 2,2 proc. do 5,8 mln EUR. Było to odzwierciedlenie spadku cen wołowiny oraz mięsa z brojlerów odpowiednio o 8,8 proc. oraz 7,8 proc. W tym samym czasie wartość wyprodukowanego mięsa wieprzowego zwiększyła się o 2,0 proc.


POWIĄZANE

Nie ma turów jest Turvita w dolinie Liwca Twaróg jest tym światowym wyróżnikiem,...

Transformacja energetyczna w Polsce nabiera tempa. Coraz większe znaczenie w tym...

W Polsce występuje ponad 470 gatunków pszczół, a na świecie ich liczba przekracz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę