FAMMU/FAPA podała, że w III kwartale br. produkcja mięsa ogółem na Malcie wzrosła o 1,4 proc. do 2,6 tys. ton.
Wzrost ten był wynikiem zwiększenia się wytwórczości mięsa wołowego oraz wieprzowego, odpowiednio o 6,6 proc. oraz 2,0 proc. Spadła za to nieznacznie produkcja mięsa z brojlerów, o 0,9 proc. Wzrost produkcji mięsa wolowego był rezultatem większej liczby bydła kierowanego na ubój (wzrost o 10,6 proc.). Z kolei produkcja mięsa wieprzowego wzrosła dzięki większej wadze zwierząt rzeźnych, gdyż liczba świń przeznaczonych na ubój obniżyła się o 1,1 proc.
Tym niemniej wartość wyprodukowanego mięsa w III kwartale br. na Malcie zmniejszyła się o 2,2 proc. do 5,8 mln EUR. Było to odzwierciedlenie spadku cen wołowiny oraz mięsa z brojlerów odpowiednio o 8,8 proc. oraz 7,8 proc. W tym samym czasie wartość wyprodukowanego mięsa wieprzowego zwiększyła się o 2,0 proc.