Kura zielononóżka kuropatwiana znajduje się na opracowanej przez FAO ,,Czerwonej liście’’ zwierząt zagrożonych wyginięciem. Jest to polska , rodzima rasa kur nieśnych . w latach pięćdziesiątych i sześćdziesiątych XX wieku kury te hodowane były szczególnie na terenach na terenach południowej i wschodniej Polski .
Z biegiem lat udział zielononóżek w pogłowiu kur rasowych gwałtownie spadł , głównie ze względu na niepowodzenia w wielkostadnym, bezwybiegowym chowie kur tej rasy. Okazało się bowiem, że u zielononóżek , w warunkach bezwybiegowych lub na ograniczonych , słabo zazielonych i źle pielęgnowanych wybiegach, występuje kanibalizm i pterofagia oraz utrata piór na tle zaburzeń przemiany materii. Obecnie zielononóżka kuropatwiana jest poszukiwana przez gospodynie wiejskie, ponieważ jej jajka można sprzedać nawet za trzykrotnie wyższą cenę niż jaja zwykłych kur. Zielononóżki, dzięki swoim niezwykłym zaletom: odporności na choroby, wytrzymałości na niskie temperatury, dobrze rozwiniętej umiejętności poszukiwania pokarmu są doskonale przystosowane do chowu w niewielkich stadach, w małych i średnich gospodarstwach.
Mięso kogutów oraz kur zielononóżki kuropatwianej charakteryzuje się najwyższym ph 15, wysokim poziomem białka ogólnego oraz najniższym odtłuszczeniem tuszki, co czyni jej źródłem najlepszej żywności.
Natomiast ich jajka posiadają bardzo cenne biologicznie składniki takiej jak między innymi działający przeciwbakteryjnie lizozym, przeciwzapalna – nystatyna, stymulująca odporność immunoglobulina, hamująca procesy utleniania foswityna oraz zapobiegająca starzeniu się komórek lecytyna. Obniżona zawartość cholesterolu w jakach zielononóżek stanowiąca dodatkowy walor tego produktu została potwierdzona naukowo przez Instytut Zootechniki w Balicach. O wartości konsumpcyjnej jaj decyduje większa zawartość żółtka w stosunku do całego jajka.
- Spożywanie tych jaj daje konsumentowi uzasadnione poczucie pewności że służy to jego zdrowiu, poprawie sił witalnych oraz w dłuższym okresie czasu satysfakcji z widocznych efektów poprawy swojego samopoczucia, pożądaną regulacje procesów życiowych organizmu – mówi Janusz Wiśniewski ze Spółdzielni Producentów Drobiu Ekologicznego w Grabinie Radziwiłłowskiej.