OPOLAGRA_2025

Na lato - desery z Francji i Włoch

5 stycznia 2016
Gdy praży słońce i doskwiera upał, miło orzeźwić się sorbetem z cytryn lub domowymi lodami. Taki deser to prawdziwa kulinarna poezja. Za Naszym Dziennikiem proponujemy Czytelnikom niebanalne przepisy z Włoch i Francji.


Mille-feuille z migdałami
i malinami

Składniki:
1 i 1/3 szklanki mleka, 4 żółtka, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki mąki, 1 łyżka mąki kukurydzianej, 1 łyżeczka olejku waniliowego, 50 g masła, 1 łyżka miodu, 2 arkusze ciasta fillo, 1/3 szklanki migdałów, obranych, drobno posiekanych, uprażonych, 3/4 szklanki gęstej śmietany

Wykonanie:
Zagotować mleko. Wymieszać żółtka z cukrem, mąką i olejkiem waniliowym, stopniowo ucierać z gorącym mlekiem. Przelać do rondla i mieszać na ogniu aż do zagotowania i zgęstnienia. Przełożyć do salaterki, przykryć i schładzać w lodówce ok. 1 godziny. W tym czasie wymieszać masło z miodem. Podgrzewać na małym ogniu do uzyskania gładkiej masy. Piekarnik nagrzać do średniej temperatury. Wysmarować dwie blachy. Na jeden arkusz ciasta fillo nałożyć część masy miodowej i posypać migdałami. Przykryć drugim arkuszem, posmarować go pozostałą porcją masy miodowej. Pokroić ciasto na kwadraty o boku 7 cm, ułożyć je na przygotowanych blachach. Piec bez przykrywania w średnio gorącym piekarniku ok. 5 min, do zrumienienia. Studzić 10 minut. W tym czasie ubić śmietanę, połączyć z ostudzoną masą z żółtek. Na talerzach układać po jednym kwadracie ciasta, nakładać czubatą łyżkę kremu i po kilka malin. Przyłożyć drugim kwadratem. Podawać z malinami i cukrem pudrem.

Lody czekoladowo-orzechowe

Składniki:
1 szklanka orzechów laskowych, 1 i 2/3 szklanki mleka, 2 i 1/2 szklanki śmietanki, 6 żółtek, 1/3 szklanki drobnego cukru, 3/4 szklanki kremu czekoladowo-orzechowego

Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 160-180 st. C. Piec orzechy w płytkim naczyniu przez mniej więcej 8 min, aż skórki popękają. Położyć orzechy na czystej ściereczce i potrzeć energicznie, aby usunąć skórki. Obrane grubo posiekać. W średnim rondlu zagotować mleko, śmietankę i orzechy. Zdjąć naczynie z ognia, odstawić na 10 min, przecedzić płyn, usuwając orzechy. W misce utrzeć jajka z cukrem na kremową masę. Ubijać ją, stopniowo dodając gorące mleko ze śmietanką. Podgrzewać na małym ogniu bez gotowania, aż lekko zgęstnieje. Dodać krem czekoladowo-orzechowy i ubijać, aż składniki się połączą. Masę przelać do dużej miski, przykryć folią spożywczą, tak by dotykała powierzchni i włożyć do lodówki na 2 godziny. Przełożyć do płytkiego pojemnika, przykryć folią i zamrażać, aż całkiem stwardnieje. Pokroić lody i zmiksować na gładką masę. Włożyć do głębokiego naczynia i zamrażać, aż całkiem stwardnieją. Gałki lodów podawać w rożkach.

Markiza czekoladowa

Składniki:
Ciasto czekoladowe: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 1/3 szklanki mąki, 1 łyżka kakao
Masa: 3/4 szklanki gęstej śmietany, 100 g gorzkiej czekolady, grubo połamanej, 4 żółtka, 2 całe jajka, 1/2 szklanki cukru, 300 ml gęstej śmietany (dodatkowo), 1/4 szklanki likieru pomarańczowego, 3/4 szklanki grubo startej gorzkiej czekolady, 2 łyżeczki drobno startej skórki pomarańczowej

Wykonanie:
Ciasto czekoladowe: Piekarnik nagrzać do średniej temperatury. Wysmarować blachę o wymiarach 25 x 35 cm i wyłożyć dno pergaminem. Utrzeć mikserem jajka z cukrem na gładką, gęstą masę, przełożyć do większej miski. Połączyć z przesianą mąką i kakao. Przełożyć do formy. Piec w umiarkowanej temperaturze 10 minut. Studzić 10 minut. Przekroić ciasto na dwa placki.
Masa: Wymieszać śmietanę i pokruszoną czekoladę, podgrzewając na małym ogniu, na gładką masę. Mikserem ubić żółtka, jajka i cukier na gęstą, gładką masę. Stopniowo dodawać roztopioną czekoladę. Przykryć i wstawić do lodówki na 30 min, aż masa zgęstnieje. W tym czasie ubić na sztywno dodatkową porcję śmietany, wymieszać z likierem, startą czekoladą, skórką pomarańczową i masą czekoladową. Jeden placek posmarować masą czekoladową, przykryć drugim plackiem. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki do momentu stężenia masy. Wyjąć markizę na blat, pozostawić w temperaturze pokojowej ok. 5 minut. Pokroić na kawałki, podawać ze świeżymi jagodami zmacerowanymi w pomarańczowym likierze.



POWIĄZANE

Rolnictwo i żywność, w tym rybołówstwo, są sektorami strategicznymi dla UE. Syst...

Ruszył sezon pełen wyzwań i szans dla pszczelarzy Tegoroczny sezon miodowy rozpo...

Prezydent Andrzej Duda zaprosił na spotkanie Prezydenta elekta Karola Nawrockieg...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę