Gdy praży słońce i doskwiera upał, miło orzeźwić się sorbetem z cytryn lub domowymi lodami. Taki deser to prawdziwa kulinarna poezja. Za Naszym Dziennikiem proponujemy Czytelnikom niebanalne przepisy z Włoch i Francji.
Mille-feuille z migdałami
i malinami
Składniki:
1 i 1/3 szklanki mleka, 4 żółtka, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki mąki, 1 łyżka mąki kukurydzianej, 1 łyżeczka olejku waniliowego, 50 g masła, 1 łyżka miodu, 2 arkusze ciasta fillo, 1/3 szklanki migdałów, obranych, drobno posiekanych, uprażonych, 3/4 szklanki gęstej śmietany
Wykonanie:
Zagotować mleko. Wymieszać żółtka z cukrem, mąką i olejkiem waniliowym, stopniowo ucierać z gorącym mlekiem. Przelać do rondla i mieszać na ogniu aż do zagotowania i zgęstnienia. Przełożyć do salaterki, przykryć i schładzać w lodówce ok. 1 godziny. W tym czasie wymieszać masło z miodem. Podgrzewać na małym ogniu do uzyskania gładkiej masy. Piekarnik nagrzać do średniej temperatury. Wysmarować dwie blachy. Na jeden arkusz ciasta fillo nałożyć część masy miodowej i posypać migdałami. Przykryć drugim arkuszem, posmarować go pozostałą porcją masy miodowej. Pokroić ciasto na kwadraty o boku 7 cm, ułożyć je na przygotowanych blachach. Piec bez przykrywania w średnio gorącym piekarniku ok. 5 min, do zrumienienia. Studzić 10 minut. W tym czasie ubić śmietanę, połączyć z ostudzoną masą z żółtek. Na talerzach układać po jednym kwadracie ciasta, nakładać czubatą łyżkę kremu i po kilka malin. Przyłożyć drugim kwadratem. Podawać z malinami i cukrem pudrem.
Lody czekoladowo-orzechowe
Składniki:
1 szklanka orzechów laskowych, 1 i 2/3 szklanki mleka, 2 i 1/2 szklanki śmietanki, 6 żółtek, 1/3 szklanki drobnego cukru, 3/4 szklanki kremu czekoladowo-orzechowego
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 160-180 st. C. Piec orzechy w płytkim naczyniu przez mniej więcej 8 min, aż skórki popękają. Położyć orzechy na czystej ściereczce i potrzeć energicznie, aby usunąć skórki. Obrane grubo posiekać. W średnim rondlu zagotować mleko, śmietankę i orzechy. Zdjąć naczynie z ognia, odstawić na 10 min, przecedzić płyn, usuwając orzechy. W misce utrzeć jajka z cukrem na kremową masę. Ubijać ją, stopniowo dodając gorące mleko ze śmietanką. Podgrzewać na małym ogniu bez gotowania, aż lekko zgęstnieje. Dodać krem czekoladowo-orzechowy i ubijać, aż składniki się połączą. Masę przelać do dużej miski, przykryć folią spożywczą, tak by dotykała powierzchni i włożyć do lodówki na 2 godziny. Przełożyć do płytkiego pojemnika, przykryć folią i zamrażać, aż całkiem stwardnieje. Pokroić lody i zmiksować na gładką masę. Włożyć do głębokiego naczynia i zamrażać, aż całkiem stwardnieją. Gałki lodów podawać w rożkach.
Markiza czekoladowa
Składniki:
Ciasto czekoladowe: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 1/3 szklanki mąki, 1 łyżka kakao
Masa: 3/4 szklanki gęstej śmietany, 100 g gorzkiej czekolady, grubo połamanej, 4 żółtka, 2 całe jajka, 1/2 szklanki cukru, 300 ml gęstej śmietany (dodatkowo), 1/4 szklanki likieru pomarańczowego, 3/4 szklanki grubo startej gorzkiej czekolady, 2 łyżeczki drobno startej skórki pomarańczowej
Wykonanie:
Ciasto czekoladowe: Piekarnik nagrzać do średniej temperatury. Wysmarować blachę o wymiarach 25 x 35 cm i wyłożyć dno pergaminem. Utrzeć mikserem jajka z cukrem na gładką, gęstą masę, przełożyć do większej miski. Połączyć z przesianą mąką i kakao. Przełożyć do formy. Piec w umiarkowanej temperaturze 10 minut. Studzić 10 minut. Przekroić ciasto na dwa placki.
Masa: Wymieszać śmietanę i pokruszoną czekoladę, podgrzewając na małym ogniu, na gładką masę. Mikserem ubić żółtka, jajka i cukier na gęstą, gładką masę. Stopniowo dodawać roztopioną czekoladę. Przykryć i wstawić do lodówki na 30 min, aż masa zgęstnieje. W tym czasie ubić na sztywno dodatkową porcję śmietany, wymieszać z likierem, startą czekoladą, skórką pomarańczową i masą czekoladową. Jeden placek posmarować masą czekoladową, przykryć drugim plackiem. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki do momentu stężenia masy. Wyjąć markizę na blat, pozostawić w temperaturze pokojowej ok. 5 minut. Pokroić na kawałki, podawać ze świeżymi jagodami zmacerowanymi w pomarańczowym likierze.
9383771
1