Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Na Dolnym Śląsku rośnie cena chleba

28 kwietnia 2004

Po cukrze i lekarstwach przyszła kolej na pieczywo. We Wrocławiu podrożał chleb - średnio o 30 groszy za bochenek. Podwyżkę spowodował lawinowy wzrost cen surowców – wyjaśnia decyzję największy producent pieczywa na Dolnym Śląsku.

W ostatnich miesiącach bardzo podrożały surowce, mąka o 12 proc., w październiku o kolejne 10 - mówi Leszek Jaroszyński, prezes wrocławskich zakładów piekarskich. Jako duży odbiorca długo opieraliśmy się tym cenom, ale niestety w grudniu nasi dostawcy nie wytrzymali i też musieli nam te ceny podnieść. Aby utrzymać sprzedaż chleba, cena pieczywa była dumpingowa – przyznaje Jaroszyński. Przecież drożała nie tylko mąka - podkreśla. Ostatnio sporo podskoczyły ceny cukru, drożeją paliwa oraz energia. Dlatego wczorajsza podwyżka cen jest tylko zminimalizowaniem strat.

Inni, mniejsi producenci na razie zastanawiają się nad podwyższeniem ceny bochenka o 10-15 groszy. Ale na tym nie koniec: w czerwcu chleb znów może podrożeć – dodaje Jaroszyński.


POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę