MSM w Mońkach należy do grona najnowocześniejszych zakładów w Polsce. Specjalizuje się w produkcji serów dojrzewających typu holenderskiego i szwajcarskiego, masła extra, miksów tłuszczowych, oraz wyrobów proszkowanych: serwatki w proszku i okresowo odtłuszczonego mleka w proszku. Wyroby nasze spełniają wszystkie wymagania jakościowe na każdym etapie wytwarzania . Potwierdza to certyfikat ISO 9001:2000.
Podstawą naszych sukcesów jest doświadczenie, nowoczesna technologia , dobra jakość surowca oraz wykwalifikowana i doświadczona kadra. W dużej mierze do sukcesu naszej firmy, jej rozwoju i ugruntowanej pozycji rynkowej , przyczyniło się zdobycie uznania i zaufania wśród naszych odbiorców oraz konsumentów.
Sery nasze takie jak: Gouda, Edamski, Podlaski, Morski oraz Aldamer, Nadbiebrzański, Moniecki czy Rywal, goszczą na stołach wszystkich Polaków, którzy w swoich wyborach coraz częściej kierują się zaufaniem do producenta. Monieckie sery cieszą się tymże zaufaniem, a oprócz dobrej jakości posiadają atrakcyjne opakowania, co pozwala łatwo zidentyfikować je wśród innych marek.