Ptak_Waw_CTR_2024

MSM Mońki - Aldamer - ser o szczególnym smaku

17 stycznia 2007

Sery typu szwajcarskiego, to jeden z wiodących produktów MSM w Mońkach, zakładu specjalizującego się w produkcji serów dojrzewających. Szczególnym uznaniem wśród konsumentów, jak również ekspertów, cieszy się Ser Aldamer, który na XXI Krajowej ocenie serów zorganizowanej przez Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy zajął I miejsce.

Ser charakteryzuje się łagodnym, słodkawym smakiem, a oczka wielkości dużej czereśni to skutek działania dwutlenku węgla, który tworzy się podczas procesu dojrzewania. Odpowiedzialne są za to bakterie kwasu propionowego, które w trakcie dojrzewania sera przerabiają kwas mlekowy na kwas propionowy. To jemu ser zawdzięcza powstanie charakterystycznego smaku i dwutlenku węgla , który uwięziony w masie serowej powoduje powstanie dziur.

Ser może być również znakomitą przekąską lub dodatkiem do sałatek. Walory smakowe sera potęgują dobre wina.

Do łagodnego smaku sera Aldamer najlepsze będą wina lekkie o delikatnym bukiecie, czerwone, białe bądź różane.


POWIĄZANE

Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar Polska wymienia jabłka, g...

Które warzywa jedliśmy w październiku? - Kantar Polska Wśród najpopularniejszych...

Resort rolnictwa pracuje nad zmianami w ustawie o dzierżawie rolniczej. Nowe prz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę