biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

MSM Mońki - Aldamer - ser o szczególnym smaku

17 stycznia 2007

Sery typu szwajcarskiego, to jeden z wiodących produktów MSM w Mońkach, zakładu specjalizującego się w produkcji serów dojrzewających. Szczególnym uznaniem wśród konsumentów, jak również ekspertów, cieszy się Ser Aldamer, który na XXI Krajowej ocenie serów zorganizowanej przez Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy zajął I miejsce.

Ser charakteryzuje się łagodnym, słodkawym smakiem, a oczka wielkości dużej czereśni to skutek działania dwutlenku węgla, który tworzy się podczas procesu dojrzewania. Odpowiedzialne są za to bakterie kwasu propionowego, które w trakcie dojrzewania sera przerabiają kwas mlekowy na kwas propionowy. To jemu ser zawdzięcza powstanie charakterystycznego smaku i dwutlenku węgla , który uwięziony w masie serowej powoduje powstanie dziur.

Ser może być również znakomitą przekąską lub dodatkiem do sałatek. Walory smakowe sera potęgują dobre wina.

Do łagodnego smaku sera Aldamer najlepsze będą wina lekkie o delikatnym bukiecie, czerwone, białe bądź różane.


POWIĄZANE

W polskiej polityce wiejskiej i społecznej wrze coraz mocniej. Do redakcji ppr.p...

To, co wydarzyło się 15 sierpnia w województwie opolskim, wstrząsnęło środowiski...

Wśród najpopularniejszych gatunków lipca Kantar Polska wymienia pomidory, ziemni...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę