Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

MSM Mońki - Aldamer - ser o szczególnym smaku

17 stycznia 2007

Sery typu szwajcarskiego, to jeden z wiodących produktów MSM w Mońkach, zakładu specjalizującego się w produkcji serów dojrzewających. Szczególnym uznaniem wśród konsumentów, jak również ekspertów, cieszy się Ser Aldamer, który na XXI Krajowej ocenie serów zorganizowanej przez Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy zajął I miejsce.

Ser charakteryzuje się łagodnym, słodkawym smakiem, a oczka wielkości dużej czereśni to skutek działania dwutlenku węgla, który tworzy się podczas procesu dojrzewania. Odpowiedzialne są za to bakterie kwasu propionowego, które w trakcie dojrzewania sera przerabiają kwas mlekowy na kwas propionowy. To jemu ser zawdzięcza powstanie charakterystycznego smaku i dwutlenku węgla , który uwięziony w masie serowej powoduje powstanie dziur.

Ser może być również znakomitą przekąską lub dodatkiem do sałatek. Walory smakowe sera potęgują dobre wina.

Do łagodnego smaku sera Aldamer najlepsze będą wina lekkie o delikatnym bukiecie, czerwone, białe bądź różane.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę