Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Mrożone mięso będzie miało etykiety

23 stycznia 2012
FAMMU/FAPA poinformowała, że zgodnie z rozporządzeniem Komisji (UE) nr 16/2012, od 1 lipca 2012 roku wszystkie partie mrożonego mięsa sprzedawane przetwórcom oraz innym jednostkom działającym w przemyśle spożywczym będą musiały posiadać odpowiednie etykiety.

Nowe przepisy będą odnosiły się do wszystkich gatunków mrożonego mięsa, dziczyzny oraz ryb. Rozporządzenie Komisji (UE) nr 16/2012 obliguje umieszczanie na żywności mrożonej pochodzenia zwierzęcego datę produkcji oraz zamrożenia lub obie te daty w przypadku, gdy są różne. Nowe przepisy definiują termin daty produkcji w następujący sposób: data uboju w przypadku tusz, półtusz i ćwierćtusz, data uśmiercenia w przypadku zwierząt łownych, data odłowu lub połowu w przypadku produktów rybołówstwa oraz datę przetwarzania, rozbioru, mielenia lub przygotowywania w przypadku pozostałej żywności pochodzenia zwierzęcego. W przypadku żywności wytworzonej z partii surowców o różnych datach produkcji i zamrożenia wymagane jest udostępnienie informacji o najwcześniejszej dacie odpowiednio produkcji lub zamrożenia.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę