FAMMU/FAPA poinformowała, że zgodnie z rozporządzeniem Komisji (UE) nr 16/2012, od 1 lipca 2012 roku wszystkie partie mrożonego mięsa sprzedawane przetwórcom oraz innym jednostkom działającym w przemyśle spożywczym będą musiały posiadać odpowiednie etykiety.
Nowe przepisy będą odnosiły się do wszystkich gatunków mrożonego mięsa, dziczyzny oraz ryb. Rozporządzenie Komisji (UE) nr 16/2012 obliguje umieszczanie na żywności mrożonej pochodzenia zwierzęcego datę produkcji oraz zamrożenia lub obie te daty w przypadku, gdy są różne. Nowe przepisy definiują termin daty produkcji w następujący sposób: data uboju w przypadku tusz, półtusz i ćwierćtusz, data uśmiercenia w przypadku zwierząt łownych, data odłowu lub połowu w przypadku produktów rybołówstwa oraz datę przetwarzania, rozbioru, mielenia lub przygotowywania w przypadku pozostałej żywności pochodzenia zwierzęcego. W przypadku żywności wytworzonej z partii surowców o różnych datach produkcji i zamrożenia wymagane jest udostępnienie informacji o najwcześniejszej dacie odpowiednio produkcji lub zamrożenia.