W ciągu dwóch miesięcy ceny jajek spadły o kilkanaście procent - wynika z danych ministerstwa rolnictwa. Ceny jaj gwałtownie rosły od początku tego roku i swoje maksimum osiągnęły w połowie marca. Od Świąt Wielkanocnych, które były w tym roku na początku kwietnia, jaja tanieją. Najdroższe były w połowie marca. Za jajo średniej wielkości trzeba było wówczas zapłacić w hurcie 55-60 groszy za sztukę.
Pod koniec marca cena hurtowa jaj klasy XL w naszym kraju wyniosła 70 groszy za sztukę, L - 58 gr/szt., M - 56,4 gr/szt., a najmniejszych S - zwykle wykorzystywanych w przetwórstwie - 49,3 gr/szt. Pod koniec maja jaja kosztowały odpowiednio: XL - 51 gr/szt. (spadek o 27 proc.), L - 38 gr/szt. (o 35 proc. mniej), M - 35,9 gr/szt. (ok. 36 proc. mniej) i S - 31,2 gr/szt. (37 proc. mniej).
Producenci jaj do końca 2011 r. musieli dostosować się do unijnych przepisów i wymienić klatki dla kur na większe. Oznaczało to poniesienie dużych kosztów, co przełożyło się na wzrost cen.
Ponadto nastąpiło ograniczenie produkcji jaj, gdyż od początku tego roku nie można sprzedawać jaj z nieulepszonych klatek, a jedynie dostarczać je do przemysłu przetwórczego.
Podobne tendencje wystąpiły także w innych krajach UE. Jak poinformowała Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAPA/FAMMU), od początku roku do połowy marca ceny jaj spożywczych w UE gwałtownie rosły.
W połowie marca przeciętna cena sprzedaży jaj stołowych (klasy wagowe L i M) na rynku unijnym wzrosła do rekordowo wysokiego poziomu - 202 euro/100 kg. Od końca marca ceny spadają. Np. w Polsce 1 kwietnia jaja kosztowały średnio 226,17 euro za 100 kg, a w połowie maja już 159,85 euro za 100 kg. W całej Unii średnio - 159,2 euro za 100 kg, ich cena w ciągu miesiąca obniżyła się o 10 proc. (o 19 proc. w porównaniu do marca). Jednak w skali roku ceny jaj w UE były o ponad połowę wyższe.