Możliwości sprzedaży przez rolników produktów lokalnych
5 stycznia 2016
"Możliwości sprzedaży przez rolników produktów lokalnych w kontekście znaczenia regionalnej i tradycyjnej żywności wysokiej jakości" to tytuł trzydniowego szkolenia jakie z myślą o rolnikach organizuje dniach 23 – 25 maja w swojej siedzibie przy ulicy Meiselsa 1 w Krakowie Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie.
Jak informują organizatorzy celem szkolenia jest przede wszystkim zapoznanie uczestników z uwarunkowaniami prowadzenia form sprzedaży bezpośredniej produktów rolno-spożywczych oraz zagadnieniami funkcjonowania rynku lokalnych produktów wysokiej jakości.
Uczestnicy szkolenia zostaną zapoznani miedzy innymi wieloma przydatnymi informacjami z zakresu wymagań sanitarno-higienicznych i weterynaryjnych, prawa gospodarczego i obowiązków podatkowych dla form sprzedaży bezpośredniej. Poruszane będą też zagadnienia związane ze znaczeniem produktów regionalnych, tradycyjnych i lokalnych i możliwością ich uczestniczenia w mechanizmach jakości żywności. Zaplanowano również prezentację dobrych praktyk w zakresie wytwarzania, promocji i sprzedaży bezpośredniej produktów lokalnych i regionalnych.