Kraje członkowskie UE zatwierdziły unijne propozycje pomiarów poziomu dioksyn celem zapobieżenia skażenia dioksynami pasz i żywności.
Na posiedzeniu komitetu Stałego ds. Łańcucha żywnościowego i Zdrowia Zwierząt (SCoFCAH) w dniu 21 października br. przyjęte zostały cztery wytyczne, które zostaną wprowadzone we wszystkich krajach Unii Europejskiej do połowy przyszłego roku i mają przyczynić się do zmniejszenia ryzyka skażenia w łańcuchu żywnościowym. Głównymi założeniami są:
- Zatwierdzanie a nie tylko rejestracja podmiotów działających w sektorze wytwarzania i przetwarzania tłuszczy;
- Ścisła segregacja tłuszczy z przeznaczeniem na żywność i pasze podczas procesu produkcji i transportu;
- Wprowadzenie ogólno - obowiązującego unijnego planu kontroli poziomów dioksyn;
- Powiadamiania o wszelkich przypadkach obecności dioksyn przez laboratoria.