Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Monitoring poziomu dioksyn

26 października 2011
Kraje członkowskie UE zatwierdziły unijne propozycje pomiarów poziomu dioksyn celem zapobieżenia skażenia dioksynami pasz i żywności.
Na posiedzeniu komitetu Stałego ds. Łańcucha żywnościowego i Zdrowia Zwierząt (SCoFCAH) w dniu 21 października br. przyjęte zostały cztery wytyczne, które zostaną wprowadzone we wszystkich krajach Unii Europejskiej do połowy przyszłego roku i mają przyczynić się do zmniejszenia ryzyka skażenia w łańcuchu żywnościowym. Głównymi założeniami są:
- Zatwierdzanie a nie tylko rejestracja podmiotów działających w sektorze wytwarzania i przetwarzania tłuszczy;
- Ścisła segregacja tłuszczy  z przeznaczeniem na żywność i pasze podczas procesu produkcji i transportu;
- Wprowadzenie ogólno - obowiązującego unijnego planu kontroli poziomów dioksyn;
- Powiadamiania o wszelkich przypadkach obecności dioksyn przez laboratoria.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę