FAMMU/FAPA informuje, że w 2011 r. Mołdawia sprowadziła 18 tys. ton mięsa drobiu, co stanowiło 25-27 proc. udział w rynku krajowym. Według największych mołdawskich producentów drobiu, przy wsparciu ze strony państwa import można trzykrotnie ograniczyć do 4-6 tys. ton rocznie. Rząd mołdawski aktywnie inwestuje w nowe wyposażenie lokalnych zakładów produkcyjnych. Umowa o handlu z Unią Europejską, która ma zostać podpisana w połowie tego roku, może jednak przynieść wiele problemów dla krajowego sektora drobiarskiego.
Wzrośnie konkurencja ze strony unijnych producentów m.in. z Węgier, Rumunii, Niemiec, Belgii czy Holandii. Mołdawscy producenci drobiu potrzebują więcej czasu na dokończenie przekształceń w swoich zakładach, po czym mogą stanowić poważną konkurencję dla producentów zagranicznych. Po zakończeniu działań inwestycyjnych, mołdawska produkcja drobiu może wzrosnąć o 20-30 proc. już w 2013 r., co poskutkuje spadkiem cen, wzrostem spożycia i zmniejszeniem importu.