Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi organizuje od marca do 15 maja 2015 roku ogólnopolski konkurs po tytułem ,,Mój Rynek – Mój Produkt 2015 ‘’,na najlepszy produkt lokalny, sprzedawany na targowiskach, które uzyskały dofinansowanie ze środków EFRROW w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2007-2013.
Jego celem jest identyfikacja i szerzenie dobrych praktyk w zakresie wytwarzania lokalnych produktów rolno-spożywczych przeznaczonych do spożycia, rozpowszechnianie i wymianę wiedzy w tym zakresie wśród wszystkich zainteresowanych partnerów na poziomie lokalnym, regionalnym oraz ogólnokrajowym, a także zwiększenie zainteresowania produktami lokalnymi wśród konsumentów, a co za tym idzie wzrost ich sprzedaży. Ideą konkursu jest też zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich, zwłaszcza tych
o niekorzystnych warunkach gospodarowania, do poszukiwania alternatywnych źródeł
dochodu.
W konkursie mogą brać udział wyłącznie producenci produktów lokalnych, przeznaczonych do spożycia, oferowanych na targowiskach, które otrzymały wsparcie na realizację projektu „budowa lub modernizacja (przebudowa, remont, wyposażenie)lokalnych targowisk”, ze środków działania 321 „Podstawowe usługi dla gospodarki i ludności wiejskiej”, realizowanego w ramach Osi 3 „Jakość życia na obszarach wiejskich i różnicowanie gospodarki wiejskiej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013”.
Konkurs zostanie przeprowadzony w trzech etapach.
W pierwszym etapie konkursu właściwy ze względu na położenie targowiska wójt, burmistrz lub prezydent miasta, starosta, we współpracy z zarządcami targowisk, a także z Ośrodkami Doradztwa Rolniczego, Lokalnymi Grupami Działania i Lokalnymi Grupami Rybackimi, wybiorą nie więcej niż cztery produkty, spełniające warunki, o których mowa w § 1 ust. 3, uwzględniając jednocześnie cechy produktów, o których mowa § 5, a następnie zgłoszą je do właściwego miejscowo Urzędu Marszałkowskiego w nieprzekraczalnym terminie do dnia 15 kwietnia 2015 r.
W drugim etapie konkursu Wojewódzka Kapituła Konkursowa powołana przez właściwego Marszałka Województwa dokona oceny zgłoszonych produktów wg kryteriów, o których mowa w § 5, a następnie wyłoni dwa produkty, które uzyskają największą liczbę punktów i prześle je do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, wnieprzekraczalnym terminie do dnia 30 kwietnia 2015 r.
W trzecim etapie konkursu Ogólnokrajowa Kapituła Konkursowa powołana przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi dokona oceny zgłoszonych przez Marszałków Województw produktów, wg kryteriów, o których mowa w § 5, a następnie wyłoni trzy produkty, które uzyskały największą liczbę punktów i przyzna im I, II i III miejsce w konkursie.
Na każdym etapie konkursu produkty będą oceniane w oparciu o następujące kryteria:
1) Walory organoleptyczne – wyjątkowy smak i zapach;
2) Funkcjonalność i estetyczny wygląd produktu/opakowania – atrakcyjność produktu/opakowania, cechy praktyczne oraz przekaz emocjonalny, precyzyjność i rzetelność informacji znajdujących się na opakowaniu produktu.
3) Lokalne pochodzenie produktu - produkt z danego regionu, konkretnego miejsca, posiadający szczególną specyficzną jakość, reputację, cieszący się uznaniem lub też posiadający inne cechy przypisywane temu lokalnemu pochodzeniu, z surowców lokalnie dostępnych lub/i z użyciem lokalnych metod wytwarzania. Najprościej można określić produkt lokalny, jako taki, który mieszkańcy danego terenu uważają za coś oczywistego, czasem wręcz pospolitego, a osoby z zewnątrz za specyficzne i niepowtarzalne.
4) Związek z tradycją, kulturą – produkt, którego skład, sposób produkcji lub przetwarzania odpowiada tradycyjnej praktyce w odniesieniu do tego produktu lub został on wytworzony z surowców lub składników, które są tradycyjnie stosowane.
Finał konkursu odbędzie się w Warszawie, w ogrodach Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, przy ul. Nowoursynowskiej 166, podczas organizowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w dniu 16 maja 2015 r. pikniku Poznaj Dobrą Żywność.
Podczas finału, producentom, którzy zajęli I, II i III miejsce w konkursie zostaną wręczone\ nagrody rzeczowe, natomiast pozostałym producentom wyróżnienia. Wszyscy producenci zgłoszeni do udziału w konkursie przez Marszałków Województw, będą mieli możliwość bezpłatnego udziału w pikniku Poznaj Dobrą Żywność, w ramach, którego będą mieli do dyspozycji stoisko, w celu zaprezentowania swoich produktów.
7414677
1