Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Mniejszy import wołowiny do UE

21 lutego 2015
Jak podała FAMMU/FAPA, Według danych Komisji Europejskiej, w okresie od stycznia do listopada 2014 r. kraje Wspólnoty sprowadziły w ekwiwalencie mięsa łącznie 305,5 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego, czyli.o 1,4 proc. mniej niż przed rokiem.
Najwięcej mięsa wołowego zaimportowano tradycyjnie z Brazylii (131,1 tys. ton), Urugwaju (45,3 tys. ton) oraz z Argentyny (około 38 tys. ton). Udział tych trzech krajów w imporcie ogółem do Unii ukształtował się na poziomie 70,2 proc. W omawianym okresie zaimportowano także 30,4 tys. ton wołowiny z Australii, 22,5 tys. ton ze Stanów Zjednoczonych oraz 13,6 tys. ton z Nowej Zelandii.

Import tego gatunku mięsa z Namibii oraz Botswany wyniósł odpowiednio 9,2 tys. ton oraz 6 tys. ton, natomiast przywóz ze Szwajcarii ukształtował się na poziomie blisko 5 tys. ton. W okresie I-XI br. kraje Wspólnoty wyeksportowały łącznie 508,1 tys. ton mięsa oraz produktów z mięsa wołowego, a także żywca wołowego (w ekwiwalencie mięsa), tj. o 22,9 proc. więcej niż w analogicznym okresie 2013 r.

Handel z Rosją zwiększył się o 45,7 proc. do około 96 tys. ton (eksport wzrastał do czasu wprowadzenia embarga od 1 sierpnia 2014 r.), natomiast wysyłki do Hongkongu, Libanu, Bośni i Hercegowiny oraz Wybrzeża Kości Słoniowej wzrosły odpowiednio o 116,8 proc. do 56,9 tys. ton, o 44 proc. do około 35 tys. ton, o 28,4 proc. do 30,9 tys. ton oraz o 33,9 proc. do 26,2 tys. ton. Więcej tych towarów trafiło z Unii także do Angoli (o 36 proc. do 13,1 tys. ton), Kazachstanu (o 34,4 proc. do 7,8 tys. ton), Uzbekistanu (o 14,4 proc. do 7,9 tys. ton), Chin (o 10,2 proc. do 7,7 tys. ton), Byłej Jugosłowiańskiej Republiki Macedonii (o 6 proc. do 10,4 tys. ton) oraz do Szwajcarii (o 0,7 proc. do 25,2 tys. ton).

Dostawy do Turcji pozostały na niskim poziomie, choć zanotowano ich wzrost o blisko 24 proc. do 5,9 tys. ton. Obniżył się za to eksport tych towarów do Norwegii (o 30,5 proc. do około 7 tys. ton), Algierii (o 27,7 proc. do 14,6 tys. ton), Libii (o 24,2 proc. do 13,1 tys. ton) oraz Ghany (o 17,4 proc. do około 31 tys. ton).

W okresie I-XI 2014 r. Unia pozostawała eksporterem netto w łącznym handlu mięsem wołowym, produktami z wołowiny oraz żywymi zwierzętami. Biorąc jednak pod uwagę ujemny bilans (-93,3 tys. ton) w handlu mięsem wołowym (świeże, chłodzone, mrożone oraz konserwowane) należy stwierdzić, iż Unia była w okresie styczeń-listopad 2014 r. importerem netto tego gatunku mięsa.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę