W 2009 roku łączny wolumen importu winogron do państw unijnych wyniósł 593,7 tys. ton wobec 629,6 tys. ton w roku 2008. Dla porównania w 2007 roku kraje unijne sprowadziły 595,5 tys. ton winogron świeżych, czyli niemalże identyczną ilość co przed rokiem - informuje FAMMU/FAPA.
Import z państw półkuli południowej stanowił w minionym roku 488,7 tys. ton, a z państw półkuli północnej odpowiednio 105,0 tys. ton. Największe ilości importowanych winogron na unijnym rynku stanowiły owoce chilijskie - ponad 190,0 tys. ton oraz z Republiki Południowej Afryki - ponad 178,0 tys. ton, poza tym z półkuli południowej około 38,2 tys. ton to winogrona brazylijskie, 36,2 tys. ton indyjskie, 27,7 tys. ton argentyńskie i około 16,4 tys. ton owoce z Peru.
W przypadku dostaw z krajów półkuli północnej najwięcej winogron UE zaimportowała z Egiptu - 48,7 tys. ton oraz Turcji - 30,0 tys. ton. Pozostałe owoce pochodziły z Maroka - 10,7 tys. ton, ze Stanów Zjednoczonych - 10,4 tys. ton oraz Izraela - 3,6 tys. ton i 1,5 tys. ton z Meksyku.