W pierwszym kwartale bieżącego roku Rumunia zmniejszyła import świeżych warzyw. W omawianym okresie kraj ten zaimportował jedynie 27,7 tys. ton warzyw, czyli aż o 44 proc. mniej niż w analogicznym okresie poprzedniego roku.
Więcej zaś wyniósł import świeżych owoców - wprowadzono ich o 2 proc. więcej niż pierwszym kwartale 2008 roku - w sumie ponad 21,0 tys. ton. Przede wszystkim w bieżącym roku zredukowano zakupy pomidorów - import wyniósł w pierwszym kwartale jedynie 5,5 tys. ton, mniej także sprowadzono ogórków i marchwi.
Bardzo, bo o ponad 50 proc. zredukowano także import kalafiorów i o prawie 80 proc. czosnku. O ponad 25 proc. więcej niż przed rokiem Rumuni sprowadzili kapusty i zielonego groszku.
Największe ilości świeżych warzyw Rumunia sprowadziła z Włoch, Turcji i z Bułgarii - w przypadku importu pomidorów, z Austrii, Holandii i Niemiec w przypadku importu cebuli, z Holandii oraz Czech dla czosnku i kalafiorów. Najwięcej kapusty co roku dostarcza do Rumunii Polska.