Jak podała FAMMU/FAPA, w 2011 roku Nowozelandczycy wyeksportowali 331 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 9 proc. mniej niż w 2010 roku oraz najmniej od 2002 roku. Mniejszy eksport wynikał z 6 proc. spadku produkcji tego gatunku mięsa, a także wzmocnienia się dolara nowozelandzkiego.
Głównym odbiorcą nowozelandzkiej wołowiny pozostały Stany Zjednoczone, z udziałem w handlu na poziomie 45 proc. Eksport w tym kierunku obniżył się jednak o 5 proc. do 149 tys. ton. Wysyłki do krajów południowowschodniej Azji spadły o 29 proc. do 37,3 tys. ton, natomiast sprzedaż do Japonii obniżyła się o 10 proc. do 29,2 tys. ton.
Dla porównania eksport nowozelandzkiej wołowiny do Korei Południowej zwiększył się o 3 proc. do 33,5 tys. ton.