Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Mniejszy eksport polskiej wieprzowiny

3 grudnia 2015
Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że w ciągu pierwszych pięciu miesięcy br. polski eksport nieprzetworzonego mięsa wieprzowego wyniósł 151 tys. t (dane MF, za: MRiRW) i był o 11 proc. niższy w skali roku. Po spadkach na początku roku, obserwujemy trwający od marca wzrost wolumenu eksportu mięsa, jednak dynamika tego wzrostu jest znacznie słabsza niż w ubiegłym roku.
Siłą napędową eksportu pozostają kraje UE. W okresie I-V br. na rynek unijny trafiło 108 tys. t i było to o 21 proc. więcej niż przed rokiem. Największymi odbiorcami pozostają: Włochy (23 tys. t), Niemcy (16 tys. t), Słowacja (14 tys. t) oraz Republika Czeska (10 tys. t). O 51 proc. zmniejszył się natomiast eksport do krajów pozaunijnych.

Obecnie, spośród krajów trzecich, największymi odbiorcami są: USA (7 tys. t) i Hongkong (11 tys. t). W porównaniu do ubiegłego roku nastąpiła zmiana struktury eksportu, która jest skutkiem wystąpienia w Polsce i na Litwie wirusa ASF na początku roku. W efekcie dla polskiego mięsa zamknięte zostały rynki, na które trafiała w latach poprzednich znaczna część wieprzowiny, m.in.: Rosja, Białoruś, Chiny, Korea Płd. Dodatkowo w okresie I-V br. o 3,2 proc. wzrósł import wieprzowiny do Polski.

Gorsze od ubiegłorocznych wyniki eksportu oraz wzrost importu przyczyniły się do dalszego pogorszenia się bilansu handlowego tego rodzaju mięsa. W ciągu pierwszych pięciu miesięcy br. roku ujemne saldo wyniosło 98 tys. t i było o 26 tys. t wyższe niż w tym samym okresie 2013 r.

Wystąpienie wirusa ASF rodziło reperkusje nie tylko dla krajów, w których stwierdzono zachorowania zwierząt. W przypadku sprzedaży do Rosji zakaz importu wieprzowiny dotyczył całej UE. W rezultacie eksport tego mięsa z UE do rynek rosyjski w okresie I-IV br. był niższy o 80 proc. w porównaniu do ubiegłego roku. W tym samym czasie zwiększył się wprawdzie eksport do krajów azjatyckich, jednak nie zagospodarowało to całości nadwyżek mięsa.

Mniejszy eksport oznacza, że wewnętrzny rynek UE staje się coraz bardziej konkurencyjny, co z kolei wywiera presję na poziom cen mięsa również w kraju. W lipcu zarówno na rynku krajowym jak i unijnym obserwowaliśmy znaczną korektę cen, na co dodatkowo miała wpływ mniejsza niż zazwyczaj konsumpcja wieprzowiny w UE oraz brak możliwości eksportu na niektóre rynki.

Warto jednak zauważyć, że spadek cen na rynku UE wyhamowuje i w drugiej połowie sierpnia spodziewamy się powrotu trendu wzrostowego na rynkach największych unijnych producentów wieprzowiny, w tym na rynku krajowym. Jednak należy mieć na uwadze, że ograniczenia w handlu zagranicznym cały czas determinują poziom cen. W efekcie szacujemy, że w drugiej połowie roku średnia cena skupu żywca wieprzowego w kraju będzie kształtować się na niższym poziomie niż przed rokiem.


POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę