FAMMU/FAPA informuje, że w ciągu 11 miesięcy sezonu 2010/2011 (od lipca do końca czerwca następnego roku) Argentyńczycy wyeksportowali 7232 tony mięsa owczego, tj. o 19 proc. mniej niż w podobnym okresie w sezonie 2009/2010.
Średnie ceny w eksporcie tego gatunku mięsa wzrosły o 35 proc. do 5135 USD/t. Kraje Unii Europejskiej pozostały największym rynkiem zbytu dla Argentyńczyków, jednakże dostawy do Wspólnoty w pierwszych 11 miesiącach sezonu 2010/2011 obniżyły się o 22 proc. do 4301 ton.
Trzeba wspomnieć, że Argentyna posiada dostęp do bezcłowego kontyngentu na mięsa owcze eksportowane do Unii w wysokości 23 tys. ton. W omawianym okresie obniżył się także o 22 proc. do 940 ton eksport mięsa owczego z Argentyny kierowanego do Arabii Saudyjskiej. Sprzedaż do Jordanii wzrosła z poziomu zerowego w sezonie 2009/2010 do 412 ton w ciągu 11 miesięcy sezonu 2010/2011.