Zdaniem Bank Gospodarki Żywnościowej, oczekuje się, że w sezonie 2011/2012 udział Stanów Zjednoczonych w światowym eksporcie soi będzie niższy niż w sezonach wcześniejszych. Według prognoz Amerykańskiego Departamentu ds. Rolnictwa (USDA) opublikowanych w lipcowym raporcie Oilseeds: World Market and Trade, może to być skutkiem m.in. spodziewanych niższych zbiorów soi w Stanach.
Chińscy importerzy soi swoją uwagę skierują w większym stopniu na rynek Ameryki Południowej. Przypomnijmy, że w ostatnich latach to właśnie Chiny były największym globalnym importerem soi, z udziałem ok. 60% w światowym rynku.
W wyniku mniejszego eksportu soi ze Stanów Zjednoczonych, jak również wysokiego wywozu z krajów Ameryki Południowej, udział Stanów Zjednoczonych w globalnym handlu soją ulegnie zmniejszeniu do ok. 41% w sezonie 2011/2012 z ok. 45% w sezonie 2010/2011. Niemniej, Stany Zjednoczone wciąż pozostaną największym światowym eksporterem soi, tak jak to miało miejsce w latach poprzednich.