Mniejsze zbiory warzyw do przetwórstwa w krajach UE
5 stycznia 2016
Jak podaje Bank Gospodarki Żywnościowej, według Europejskiego Stowarzyszenia Przetwórców Owoców i Warzyw (PROFEL), ze względu na niekorzystne warunki pogodowe w okresie pierwszych pięciu miesięcy b.r. w krajach Unii Europejskiej, zbiory warzyw do przetwórstwa będą niższe od oczekiwanych.
Problemy z uprawą warzyw stwarzają susze w niektórych krajach europejskich takich jak Francja. Pogoda taka nie sprzyja wschodom roślin (cebula, marchew), a także utrudnia wegetację niektórych (szpinak, groch, kalafiory). Z kolei, jak podaje PROFEL, w krajach południowych UE, deszczowa i zimna pogoda mogła wpłynąć na zmniejszenie zbiorów warzyw takich jak szpinak, groszek, papryka, brokuły i cebula. Według obecnych szacunków Stowarzyszenia, straty w zbiorach warzyw na niektórych obszarach mają wynieść 20 proc. Ostateczny ich poziom zależeć będzie jednak od dalszego przebiegu pogody.
Przyczyn mniejszej produkcji nie należy upatrywać tylko w niekorzystnych warunkach pogodowych, ale też w redukcji powierzchni upraw. Jak twierdzi Stowarzyszenie, wysokie ceny zbóż w tym roku spowodowały, że kontrakty na warzywa również były wysokie. W przypadku kiedy przetwórcy, ze względu na wygórowane wymagania rolników, nie zawarli kontraktów, warzywa po prostu nie zostały wysiane.