Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Mniejsze zbiory warzyw do przetwórstwa w krajach UE

5 stycznia 2016
Jak podaje Bank Gospodarki Żywnościowej, według Europejskiego Stowarzyszenia Przetwórców Owoców i Warzyw (PROFEL), ze względu na niekorzystne warunki pogodowe w okresie pierwszych pięciu miesięcy b.r. w krajach Unii Europejskiej, zbiory warzyw do przetwórstwa będą niższe od oczekiwanych.
Problemy z uprawą warzyw stwarzają susze w niektórych krajach europejskich takich jak Francja. Pogoda taka nie sprzyja wschodom roślin (cebula, marchew), a także utrudnia wegetację niektórych (szpinak, groch, kalafiory). Z kolei, jak podaje PROFEL, w krajach południowych UE, deszczowa i zimna pogoda mogła wpłynąć na zmniejszenie zbiorów warzyw takich jak szpinak, groszek, papryka, brokuły i cebula. Według obecnych szacunków Stowarzyszenia, straty w zbiorach warzyw na niektórych obszarach mają wynieść 20 proc. Ostateczny ich poziom zależeć będzie jednak od dalszego przebiegu pogody.
Przyczyn mniejszej produkcji nie należy upatrywać tylko w niekorzystnych warunkach pogodowych, ale też w redukcji powierzchni upraw. Jak twierdzi Stowarzyszenie, wysokie ceny zbóż w tym roku spowodowały, że kontrakty na warzywa również były wysokie. W przypadku kiedy przetwórcy, ze względu na wygórowane wymagania rolników, nie zawarli kontraktów, warzywa po prostu nie zostały wysiane.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę